PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 37 | 1-2 |

Tytuł artykułu

The influence of herbicides on biological and technological value of barley grain

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The influence of herbicides on protein and starch content in barley grain was examined.
PL
Badano wpływ stosowanych w uprawie jęczmienia jarego herbicydów na wartość biologiczną i technologiczną ziarna. Oznaczano zawartość białka i skrobi w ziarnie dwóch odmian: paszowej Klimek i browarnej Rudzik. Stwierdzono wzrost zawartości białka w ziarnie Klimek, co z punktu widzenia jego wartości biologicznej jest zjawiskiem korzystnym. Zanotowano obniżenie poziomu białka w ziarnie browarnej odmiany Rudzik-polepszające jego wartość technologiczną. Reakcja jęczmienia na zastosowane herbicydy jest zdeterminowana przez jego odmianę.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

37

Numer

1-2

Opis fizyczny

p.123-127,fig.

Twórcy

  • Institute of Plant Protection, Miczurina 20, 60-318 Poznan, Poland

Bibliografia

  • 1. Płoszyński M. 1972. Stymulacyjny wpływ herbicydów na rośliny i ich metabolizm. Post. Nauk Rol. 1: 55-64.
  • 2. Płoszyński M. 1985. Badania wazonowe nad wpływem małych dawek Sencoru i Betazonu oraz nawożenia azotem na plon i jakość ziarna jęczmienia jarego. Materiały Sym. „Wpływ herbicydów na biologiczną wartość plonów” IUNG Puławy: 123-127.
  • 3. RoIa J. 1973. Wpływ herbicydów na biologiczną wartość plonów. Biul. IOR, z. 56: 291-323.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-6be11920-6ea3-4e08-9359-5e7f9558c6df
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.