PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 484 | 1 |

Tytuł artykułu

Wplyw przedplonu i nawozenia azotem na wartosc odzywcza ziarna pszenzyta ozimego

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Na podstawie wyników trzyletniego doświadczenia polowego stwierdzono, że aminokwasem ograniczającym wartość białka ziarna pszenżyta ozimego Malno była izoleucyna lub lizyna. Pod wpływem nawożenia dawkami 40 i 80 kg N·ha⁻¹ (po motylkowatych) oraz od 40 do 120 kg N·ha⁻¹ (po zbożach) zaobserwowano obniżenie wartości biologicznej białka w wyniku zmniejszenia się nagromadzenia niektórych aminokwasów egzogennych. Intensywne nawożenie azotem (160 i 200 kg N·ha⁻¹), niezależnie od przedplonu, nie pogorszyło wartości biologicznej białka ziarna pszenżyta. W ziarnie pszenżyta uprawianego po zbożach i nawożonego dawkami 120, 160 i 200 istotnie zwiększyła się zawartość części niestrawnych (błonnika). Najbardziej korzystnie na potencjalną wartość odżywczą ziarna (stosunek wskaźnika wartości biologicznej i współczynnika strawności) pszenżyta uprawianego po zbożach oddziaływało nawożenie dawką 80 kg N·ha⁻¹, a po motylkowatych - 120 kg N·ha⁻¹.
EN
In three year field experiment it was stated that isoleucinc or lysine was the amino acid limiting grain protein value of winter triticale Malno cv. The fertilization at dose of 40 and 80 kg N·ha⁻¹ (after legumes) and at dose from 40 to 120 kg N·ha⁻¹ (after cereals) decreased the content of some egzogenic amino acids, and thereby the protein biological value. Higher nitrogen fertilization (160 and 200 kg·N·ha⁻¹) did not decrease the biological value of grain, irrespective of triticale forecrop. In gram of the triticale cultivated after cereals and fertilized at rates 120, 160 and 200 kg N·ha⁻¹, significantly increased the share of non-digestible fibre. The most advantageous affect nutritive value of grain protein (biological value index to digestibility coefficient ratio) was obtained at dose of 80 kg N·ha⁻¹ when the triticale was cultivated after cereals and, at dose of 120 kg N·ha⁻¹ after legumes.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

484

Numer

1

Opis fizyczny

s.147-153,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Warminsko-Mazurski, ul. S.Okrzei 1a, 10-226 Olsztyn

Bibliografia

  • Czuba R., Mazur T. 1988. Wpływ nawożenia na jakość plonów. PWN Warszawa: 16 - 63.
  • Domska D., Koc J., Wojtkowiak K., Warechowska M. 2002. Wpływ techniki nawożenia na efektywność plonowania pszenżyta ozimego i jakość ziarna. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 484: 139 - 146.
  • Eppendorfer W. H. 1977. Nutritive value of oat and rye gram protein as influenced by nitrogen and amino acid composition. J. Sci. Fd. Agric. 28: 152 - 156.
  • Klupczyński Z. 1986. Wpływ nawożenia azotem na plon i jakość ziarna zbóż. Mat. Symp. „Wpływ nawożenia na jakość plonów”. 24-29 VI Olsztyn 1: 82 - 102.
  • Koc J., Szymczyk S., Domska D., Wojtkowiak K., Wojnowska T. 1999. Zawartość i skład aminokwasowy białka ziarna pszenżyta jarego uprawianego w warunkach zróżnicowanego nawożenia azotem. Rocz. Nauk Rol. A 114 (1-2): 127 - 135.
  • Pisulewska E. 1995. The effect of increasing nitrogen fertilization levels on the yield, protein content and amino acid composition of winter triticale grain. Fragm. Agron. 3(47): 87 - 95.
  • Pestka M. 1971. Proste metody oznaczania białka i strawności roślin pastwiskowych. Biul. Branż. Hod. Rośl. 6: 28 - 29.
  • Rakowska M., Szkiłładziowa W., Kunachowicz H. 1994. Biologiczna wartość białka żywności. WNT Warszawa: 133 - 136.
  • Stankowski S., Piech M. 1996. Wpływ terminu i dawki nawożenia azotem na plonowanie i jakość ziarna odmian pszenżyta ozimego. Cz. II. Jakość ziarna. Biul. IIIAR 197: 53 - 62.
  • Starczewski J., Stankiewicz Cz. 1989. Wpływ nawożenia azotem na zawartość białka i skład aminokwasowy ziarna pszenżyta. Biul. IHAR 169: 129 - 135.
  • Starczewski J., Stankiewicz Cz. 1991. Zmiany zawartości białka i jego jakości w ziarnie dwu odmian pszenżyta ozimego przy zróżnicowanym nawożeniu azotowym. Zesz. Nauk. WSPR Siedlce, Rol. 5: 37 - 45.
  • Wróbel E., Budzyński W. 1994. Plonowanie i jakość białka ziarna pszenżyta ozimego nawożonego zróżnicowanymi dawkami azotu. Zesz. Nauk AR Szczecin 162, Rol. 58: 281 - 286.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-6a988a28-ec02-45d0-bada-269c85a9893f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.