PL
Brakuje opracowań analizujących preferencje pokarmowe żywności typu fast food wśród młodzieży polskiej, a przede wszystkim wśród dzieci i młodzieży ze szkół sportowych, którzy z uwagi na dodatkowe obciążenia treningiem wymagają indywidualnego podejścia żywieniowego. Celem pracy była ocena preferencji pokarmowych fast foodów wśród uczniów gimnazjum sportowego. Badania ankietowe dotyczące preferencji pokarmowych 10 fast foodów przeprowadzono wśród 88 uczniów gimnazjum sportowego, w tym 40 uczennic i 48 uczniów. Wyniki analizowano statystycznie przy pomocy programu komputerowego SPSS 12,0 PL for Windows. Przy pomocy testu U Manna-Whitney’a obliczono wpływ płci na preferencje pokarmowe fast foodów. I Stwierdzono statystycznie istotny wpływ płci na preferencje pokarmowe trzech rodzajów fast foodów, a mianowicie hamburgerów, kebabu i gyrosu. Wszystkie te produkty były bardziej preferowane przez chłopców. Wysokie preferencje fast foodów wśród dziewcząt i chłopców należy ocenić bardzo niekorzystnie. Konieczne jest prowadzenie edukacji żywieniowej młodzieży i opracowanie alternatywnej żywności typu fast food o zmodyfikowanym składzie.
EN
There is a lack of papers on food preferences of Polish youth, especially of students of sport schools whose training needs individual nutritional approach. The aim of this study was to assess fast food preferences in adolescents who attend sports schools. Questionnaires on food preferences of 10 fast foods were filled in by 88 students, including 40 girls and 48 boys, who attended secondary sports school. Statistical analysis was carried out by means of the SPSS 12.0 PL for Windows computer programme. The Mann-Whitney U test was used to investigate the influence of gender on fast food preferences. Gender had statistically significant influence on preferences of three products: hamburger, kebab and gyros. High preferences of fast foods in girls and boys are highly unfavourable. It is recommended to educate students who attend sport schools on nutrition and change the composition of fast food.