PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 31 | 2 cz.1 |

Tytuł artykułu

Ocena sposobu żywienia kobiet a lipidowe czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych

Warianty tytułu

EN
Effect of nutrition on the cardio-vascular disease risk lipid factors

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Oceniono sposób żywienia kobiet w wieku okołomenopauzalnym w odniesieniu do wybranych parametrów biochemicznych oceny stanu odżywienia w kontekście ryzyka chorób dietozależnych. Badaniami objęto 157 kobiet w wieku 36-60 lat, u których określono spożycie składników odżywczych metodą wywiadu 24-godzinnego w powtórzeniu 7-krotnym. Badania biochemiczne obejmowały podstawowe badania morfologiczne krwi, ocenę stężenia cholesterolu całkowitego, frakcji HDL, LDL i trój glicerydów. W badanej populacji obserwowano nieprawidłową podaż składników odżywczych oraz zagrażające utracie zdrowia poziomy parametrów lipidowych. Wskazuje to na konieczność zastosowania modyfikacji żywienia celem zmniejszenia ryzyka chorób dietozależnych w tym sercowo-naczyniowych.
EN
Nutrition of perimenopausal women was evaluated in relation to some biochemical parameters determining the nutrition level in the context of diet-dependent disease risk. The study covered 157 women at the age of 36-60 years. A 24-hour interview technique in 7 replications was used to determine the consumption of nutritional components by the experimental women. The biochemical examinations included: basic blood morphology, total cholesterol, HDL and LDL cholesterol fractions and triglycerides. An inadequate supply of nutritional components and lipid levels that could pose health risk were observed in the studied population. The results indicate the necessity to modify nutrition in order to reduce the risk of diet-dependent diseases including cardio-vascular diseases.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

31

Numer

Opis fizyczny

s.111-123,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Uniwersytet Warminsko-Mazurski, Olsztyn
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Diet, nutrition and prevention of chronic disease. Report of the Joint WHO/ FAO expert consultation. Genewa 2002.
  • 2. Espeland M., Stefanie M., Kritz- Silverstein D., et al.: Effect of postmenopausal hormone therapy on body weight and waist and hip girths. Postmenopausal Estrogen-Progestin Interventions Study Investigators. J. Clin. Endocrinol. Metab., 1997, 82, 5, 1549.
  • 3. Executive Summary of the Third Report of the National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III). J. Amer. Med. Assoc., 2001, 285, 2486.
  • 4. Gibson R.S.: Principles of nutritional assessment. Oxford University Press, New York, 1990, pp. 37- 137.
  • 5. Hu F.B., Stampfer M.J., Manson J.E.: Trends in the incidence of coronary heart disease and changes in diet and lifestyle in women. N. Engl. J. Med., 343, 530, 2000.
  • 6. Marcinowska-Suchowierska E.: Osteoporoza pomenopauzalna: czynniki ryzyka (część I). Wiad. Lek. 1991, XLIV, 19-20, 733-737.
  • 7. Prevention of coronary heart disease: scientific background and new clinical guidelines. Recommendation of the European Atherosclerosis Society prepared by the International Task Force for Prevention of Coronary Heart Disease. Nutr. Metab. Cardiovasc. Dis., 1992, 2,113.
  • 8. Przysławski J., Bolesławska I., Nowak J.: Ocena poziomu spożycia wybranych składników mineralnych występujących w racjach pokarmowych kobiet i mężczyzn w okresie meno- i andropauzy. Nowa Med., 2000, 12, 21-22.
  • 9. Przysławski J., Nowak J.: Assessing the intake of selected nutrients from food rations of menopauzal women and andropausal men. Intake of energy and basic componets. Pol. J. Food Nutr. Sci., 1999, 8/49, 1, 125-134.
  • 10. Skałba P.: Standardy postępowania lekarskiego u kobiet w okresie około- i pomenopauzalnym. Przegląd uzgodnień opublikowanych przez Północnoamerykańskie Towarzystwo Menopauzy. Ginek. Pol., 2001, 2, 12, 21-29.
  • 11. Szponar L., Respondek W., Rychlik E.: Żywienie a zdrowie w okresie menopauzy i andropauzy. Med. Dypl., 1997, wyd. specj., wrzesień, 51-60.
  • 12. Vazir S.: Behavioral aspects of development of eating behavior and nutrition status. Nutr. Rev., 2002, 60, 95-101.
  • 13. Wajchenberg B.L.: Subcutaneous and visceral adipose tissue: their relation to the metabolic syndrome. Endocr. Rev., 21, 697, 2000.
  • 14. Woo J.: Relationships among diet, physical activity and lifestyle factors and debilitating diseases in the elderly, Eur. J. Clin. Nutr., Suppl. 3, 2000, 143-147.
  • 15. Zatonski W., McMichael A.J., Powlec J.W.: Ecological study of reasons for sharp decline in mortality from ischemic heart disease in Poland since 1991. Brit. Med. J., 1998, 4, 50-56.
  • 16. Ziemlański Ś., Bułhak-Jachymczyk B., Budzyńska-Topolowska J., i wsp.: Normy żywienia dla ludności w Polsce (energia, białko, tłuszcz, witaminy i składniki mineralne). Nowa Medycyna 1998, 5, 1-27.
  • 17. Zgliczyński S.: Menopauza i andropauza jako ważne problemy zdrowia publicznego. Endokr. Pol., 1994, 45, 4, 471-475.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-6a1b9099-8651-45d4-967f-e3f9569a2dec
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.