PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 32 | 1 |

Tytuł artykułu

Dieta w patogenezie i terapii choroby Parkinsona

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Diet in pathogenesis and treatment of Parkinson's disease

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Choroba Parkinsona jest chorobą zwyrodnieniową układu nerwowego dotyczącą osób starszych. Nadal nie jest poznane podłoże etiologiczne idiopatycznej postaci tej choroby, a jednym z rozpatrywanych czynników środowiskowych jest żywność. W niniejszej pracy przedstawiono aktualny stan wiedzy dotyczący wpływu spożycia produktów żywnościowych oraz składników mineralnych i witamin na rozwój tej choroby. Opisano również dietę z regulowaną podażą białka w ciągu doby. Dieta ta może być wykorzystywana jako pomocniczy element w terapii choroby Parkinsona, szczególnie u pacjentów u których na skutek wieloletniego przyjmowanie L-DOPA zaczęła się rozwijać oporność na działanie tego leku.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

32

Numer

1

Opis fizyczny

s.65-71,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Ajax T., Rodnitzky R., Dobson J.: Current therapy of Parkinson's disease. Iowa Med. 1997, 87, 1, 27.
  • 2. Alarcon J., Mateo D., Jimenez-Jmenez F.J., et al.: Effects of alpha-tocopherol (vitamin E) on motor fluctuations in patients with Parkinson's disease under prolonged levodopa therapy. J. Neurol., 1994, 241, Suppl. 68.
  • 3. Anderson C., Checkoway H., Franklin G.M., et al.: Dietary factors in Parkinson's disease: The role of food groups and specific foods. Mov. Disord., 1999, 14, 1, 21.
  • 4. Ayuso-Peralta L., Jimenez-Jimenez F.J., Cabrera-Valdivia F., et al.: Premorbid dietetic habits and risk for Parkinson's disease. Parkinsonism and Related Disorders 1997, 3, 1, 55.
  • 5. Berkow R. Ed: MSD - Manual. Podręcznik diagnostyki i terapii. Wrocław, Urban i Partner, 1995.
  • 6. Bracco F., Malesani R., Saladini M., et al.: Protein redistribution diet and antiparkinsonian response to levodopa. Eur. Neurol., 1991, 31, 68.
  • 7. Carter J.H., Nutt J.G., Woodward WR., et al.: Amount and distribution of dietary protein affects clinical response to levodopa in Parkinson's dise-ase. Neurology 1989, 39, 552.
  • 8. Contin M., Riva R., Martineiii E, et al.: Effect of meal timing on the kinetic-dynamic profile of levodopa/carbidopa controlled is release in parkinsonian patients. Eur. J. Clin. Pharmacol., 1998, 54, 303.
  • 9. Davies K.B.N., King D., Davies H.: A study of the nutritional status of elderly patients with Parkinson's disease. Age Ageing 1994, 23, 142.
  • 10. Eriksson T., Granerus A.K., Linde A., et al.: "On-off" phenomenon in Parkinson's disease: Relationship between dopa and other large neutral amino acids in plasma. Neurology 1988, 38, 1245.
  • 11. Fall PA., Fredrikson M., Axelson O., et al.: Nutritional and occupational factors influencing the risk of Parkinson's disease: a case-control study in southeastern Sweden. Mov. Disord., 1999, 14, 1, 28.
  • 12. Friedman A. Pod red: Choroba Parkinsona. Bielsko-Biała, a-medica press, 1999.- 13. Golbę L.I., Farrell T.M., Davis PH.: Case-control study of early life dietary factors in Parkinson's disease. Arch. Neurol., 1988, 45, 1350.
  • 14. Hellenbrand W, Boeing H., Robra B.P, et al.: Diet and Parkinson's disease II: A possible role for the past intake of specific nutrients. Neurology 1996, 47, 644.
  • 15. Hellenbrand W, Seidler A., Boeing H., et al.: Diet and Parkinson's disease I: A possible role for the past intake of specific foods and food groups. Neurology 1996, 47, 636.
  • 16. Johnson C.C., Gorell J.M., Rybicki B.A., et al.: Adult nutrient intake as risk factor for Parkinson's disease. Int. J. Epidemiol., 1999, 28, 1102.
  • 17. Karstaedt PJ., Pincus J.H.: Protein redistribution diet remains effective in patients with fluctuating parkinsonism. Arch Neurol 1992, 49: 149.
  • 18. Kempster PA., Wahlqvist M.L.: Dietary factors in the management of Parkinson's disease. Nutr. Rev., 1994, 52, 51.
  • 19. Lang A.E., Marsden C.D., Obeso J.A., et al.: Alcohol and Parkinson disease. Ann. Neurol., 1982, 12, 254.
  • 20. Logroscino G., Marder K., Cote L., et al.: Dietary lipids and antioxidants in Parkinson's disease: a population-based, case-control study. Ann. Neurol., 1996, 39, 1, 89.-
  • 21. Morano A., Jimenez-Jimenez EJ., Molina J.A., et al.: Risk-factors for Parkinson's disease: case-control study in the province of Caceres, Spain. Acta Neurol. Scand., 1994, 89, 164.
  • 22. Ogawa N.: Factors affecting levodopa effects in Parkinson's disease. Acta Med., Okayama 2000, 54, 3, 95.
  • 23. Pakszys W., Pakszys M., Łazowski J., i wsp.: Parkinsonizm i inne choroby pozapiramidowe. Powstawanie i leczenie. Farm. Pol. 1997, 53, 19, 867.
  • 24. Pandarinath G., Lenhart A.: Nutrition and Parkinson's disease. North Carolina Medical Journal 1997, 58, 3, 186.
  • 25. Petit H., Allain H., Vermersch P: Choroba Parkinsona. Klinika i leczenie. Warszawa, Wydawnictwo Medyczne Sanmedia, 1997.
  • 26. Pincus J.H., Barry K.: Influence of dietary protein on motor fluctuations in Parkinson's disease. Arch. Neurol., 1987, 44, 270.
  • 27. Pincus J.H., Barry K.: Protein redistribution diet restores motor function in patients with doparesistant "off" periods. Neurology 1988, 38, 481.
  • 28. Prasad K.N., Cole W.C., Kumar B.: Multiple antioxidants in the prevention and treatment of Parkinson's disease. J. Am. Coll. Nutr., 1999, 18, 5, 413.
  • 29. Riley D., Lang A.E.: Practical application of low-protein diet for Parkinson's disease. Neurology 1988, 38, 1026.
  • 30. Ross G.W., Abbott R.D., Petrovitch H., et al.: Association of coffee and caffeine intake with risk of Parkinson disease. J. Amer. Med. Assoc., 2000, 283, 20, 2674.
  • 31. Tandberg E.: The non-motor problems in Parkinson's disease. A community- based study. Universitas Bergensis, Stavanger 2000.
  • 32. Vatassery G.T., Bauer T., Dysken M.: High doses of vitamin E in the treatment of disorders of the central nervous system in the aged. Am. J. Clin. Nutr., 1999, 70, 793.
  • 33. Zhang S.M., Herman M.A., Chen H., et al.: Intakes of vitamins E and C, carotenoids, vitamin supplements, and PD risk. Neurology 2002, 59, 8, 1161.
  • 34. Ziemlański Ś., Bułhak- Jachymczyk B., Budzyńska-Topolowska J., i wsp.: Normy żywienia dla ludności w Polsce (energia, białko, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne). Nowa Medycyna 1998, 4, 1.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-68f61d2f-a096-435c-b3f5-0a77f6c261e3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.