G. Aguirre, Tilapia - przyszłość konsumenta i hodowcy. Magazyn Przemysłu Rybnego 57,3,42-44, 2007.
S. T. Aramilewa, S. O. Salawu, A. A. Sorungbe,B. B. Ola-Salawu, Effect of frozen period on the chemical, microbiological and sensory quality of frozen tilapia fish; African Journal of Biotechnology 4,(8), 852-855,2005.
AR i MR, Preferencje konsumentów w zakresie spożywania ryb świeżych i mrożonych. Magazyn Przemysłu Rybnego, 6, 60, 27-28,2007.
K. Bieniarz, P. Ekłer, Rybactwo dla studentów wydziału zootechnicznego. Kraków 1983.
G. Bieńkiewicz, Z. Domiszewski, Zawartość długołańcuchowych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 (LC n-3 - PUFA) w wybranych gatunkach ryb. Magazyn Przemysłu Rybnego, 62, 2, 45-46,2008.
G. Bieńkiewicz i in.; Ryby słodkowodne jako źródło niezbędnych nienasyconych kwasów NNK.T, Magazyn Przemysłu Rybnego, 63,3, 58-59, 2008.
A. Carroll, Sushi i sashimi. Inspiracje kulinarne. .Elipsa 2008.
C. P. J. Caygill, A. Charlett, M. J. Hill, Fat. fish, fish oil and cancer. British Journal of Cancer 74, 159- 164, 1996.
M. Celler, Czy każda ryba dobrze wpływa na wszystko? Prozdrowotne walory najbardziej popularnych ryb pochodzących z akwakultury. Magazyn Przemysłu Rybnego, 69, 3, 55-57, 2009.
N. Ciesielska-Kopacz, B. Rogala, Alergia na ryby. Przegląd Alergologiczny, 1,27-29,2005.
L. Cielak, Czy warto jeść ryby?, Magazyn Przemysłu Rybnego, 32, 2, 33-36, 2003.
D.Dutkiewicz; A. Dowgiałło, Wykorzystanie właściwości fizycznych surowców rybnych w rozwoju mechanizacji ich obróbki. Inżynieria Rolnicza, I 2,7,133-144,2006.
D. Dutkiewicz, A Dowgiałło, Podobieństwo geometryczne w budowie ryb jako podstawa sterowania I obróbką w zależności od ich wielkości w maszynach do płatowania. Inżynieria Rolnicza, 93, 5, 131-136,2007.
Z. Fiszer., Rybactwo. Powszechna Wystawa Krajowa 1894 r. i siły produkcyjne kraju. T. 2, z. 7, i Lwów 1896.
К Goryczko, Pstrągi. Chów i hodowla. IRS, Olsztyn 2005.
L. Grime, Sushi. Wydawnictwo Paragon, 2006. Z. Grodziński, Anatomia i embriologia ryb. Warszawa 1971.
C. Grudniewski, W. Steffens, Intensywna produkcja i ryb. PWRiL, Warszawa 1986.
J. Guziur, H. Białowąs, W. Milczarzewicz, Rybactwo stawowe w stawach karpiowych, urządzeniach i przemysłowych oraz małych zbiornikach śródlądowych. Warszawa 2003.
W. Heek, Archiwa miejskie Księstw Oświęcimskiego i Zatorskiego. Kraków 1981.
K. Karłowicz-Bodalska, T. Bodalski, Nienasycone kwasy tłuszczowe, ich właściwości biologiczne i znaczenie w lecznictwie. Postępy Fitoterapii, 1,46-56,2007.
Z. Karnicki, Tilapia. Czy kolejny hit na polskim rynku? Wiadomości Rybackie, 156, 3-4, 11,2007.
Z. Karnicki, M. Rakowski, Panga zdobywa świat i Polskę, Wiadomości Rybackie, 150, 3-4, 21, 2006.
R. Kolman, Jesiotry. Chów i hodowla. IRS, Olsztyn 2006.
J. Krupa; Ocena surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego. Rzeszów 1996.
T. Kulikowski, Czarne złoto made in Poland. Magazyn Przemysłu Rybnego, 66, 6, 50-52, 2008.
T. Kulikowski; Panga po raz drugi: informacja dla i hodowców. Magazyn Przemysłu Rybnego 50, 2, 16,2006.
T. Kulikowski, Ryba maślana i panga - coraz popularniejsze ryby na polskim rynku, Magazyn Przemysłu Rybnego, 45, 3, 27,2005.
A, Lirski. Wybrane rezultaty badań konsumpcji karpia w Polsce. Magazyn Przemysłu Rybnego, 50,2,58-61,2006.
A. Lirski, Trendy w polskiej akwakulturze. Magazyn Przemysłu Rybnego, 58, 4,58-59,2007.
A. Lirski, K. Kazuń,.H. Białowąs, M. Pisarczyk, Jak humanitarnie uśmiercać wigilijne karpie? Magazyn Przemysłu Rybnego, 60, 6,48-50, 2007.
A. Litwińczuk (red.), Surowce zwierzęce. Ocena i, i wykorzystanie. Warszawa 2004.
M.Nowicki, O rybach dorzeczy Wisły, Styru, Dniestru i Prutu w Galicji, Kraków 1889.
R. Pachuła, M. Pisarczyk, Wpływ żywienia na sklad chemiczny mięsa karpia. Inżynieria Rolnicza, 93, 5, 363-368,2007.
Z. Pieniak, W. Verbeke, Ryby oczami konsumentów, Magazyn Przemysłu Rybnego, 64, 4, 13-15, 2008.
E. Piotrowska, W. Dolata, Ocena tekstury wędlin wyprodukowanych z różnymi dodatkami funkcjonalnymi w warunkach przemysłowych. Inżynieria Rolnicza, 69,9,271-278,2008.
S. Pirestani, M. Ali Sahari, M. Barzegar, S. J. Seyfabad, Chemical compositions and minerals of some commercially important fish species from the South Caspian Sea; International Food Research Journal 16; 39-44, 2009.
L. Polak-Juszczak, Chemical characteristic of fishes new to the Polish market. Acta Scientiarum Polonorum. Piscaria, 6, 2, 23-32, 2007.
Preferencje konsumentów w zakresie spożywania ryb świeżych i mrożonych; Magazyn Przemysłu Rybnego 60, 6, 27-28, 2007.
R. Rywotycki, Wpływ czynników na kształtowanie zawartości substancji toksycznych w surowych i smażonych rybach. Magazyn Przemysłu Rybnego, 51, 3, 30-32, 2006.
E. Rudziński, Karp w Polsce. Gospodarka Rybna, 15, 1, 1963.
J. Seremak-Bulge, Spożycie i rynek ryb oraz zachodzące na nim zmiany. Magazyn Przemysłu Rybnego, 69, 3, 32-33,2009.
F. B. Stevanato, V. V. Almeida, M.C. Matsushita, С. Oliveira, N.E., Souza, J. V. Visentainer, Fatty acids and nutrients in the flour made from tilapia (Oreochromis niloticus) Hades. Ciěncia e Tecnologia de Alimentos, 28(2); 440-443, 2008.
O. Strumieński, O sprawie, sypaniu, wymierzaniu i rybieniu stawów, także o przekopach, o ważeniu i prowadzeniu wody. Książki wszystkim gospodarzom potrzebne. Red. K. Kwaśniewska-Mżyk, Opole 1987.
A. Strzelecki, Ryby i ich hodowla, Warszawa 1904.
W. Szczygielski, Z dziejów gospodarki rybnej w Polsce w XVI - XVIII wieku. Studia z dziejów gospodarstwa wiejskiego, T. 9, z. 2. Warszawa 1967.
J. Szczerbowski,. Rybactwo jeziorowe i rzeczne. Warszawa 1981, str.131-132.
M. Szulc, B. Przygoda, Wartość odżywcza łososi, troci i pstrągów tęczowych z łowisk bałtyckich oraz łososi z hodowli norweskich. Magazyn Przemysłu Rybnego, 40, 4, 5-7, 2004.
Z. Usydus, L. Polak-Juszczak, P. Bykowski, Z. Dobrzyński, Arsenie contents in Balic fishes. Acta Scientiarum Polonorum. Piscaria. 4, (1-2), 101-108, 2005.
S. A. Wilbo, Ryby na polskim rynku. - czyli uważaj co kupujesz. Magazyn Przemysłu Rybnego, 69, 3, 10, 2009.
E. Winiarska, Sushi i sashimi. Wydawnictwo Delta WZ, 2008.
R. Wojda, Karp. Chów i hodowla. IRŚ, Olsztyn 2004.