PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 61 | 06 |

Tytuł artykułu

Konsumenci a rynek zywnosci wzbogacanej

Warianty tytułu

EN
Consumers and market of enriched products

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wzbogacanie żywności jest długą drogą do efektywnego zapobiegania rozwojowi chorób spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem. W pracy przedstawiono zachowania konsumentów na tynku żywności wzbogacanej, takie jak znajomość i częstotliwość spożycia produktów z witaminami i składnikami mineralnymi, a także analizę rynku. Znajomość żywności wzbogaconej w badanej grupie była dobra w przeciwieństwie do niewielkiej częstotliwości spożycia tych produktów. Zwrócono uwagę na konieczność wprowadzenia edukacji konsumenta jako części rzetelnej reklamy, która mogłaby zwiększyć spożycie tych produktów.
EN
Foodfortification is long-term way to effective prevention of development of diseases related to poor nutrition in a population. Market research of enriched products and behaviors of consumers on that market taking into accounts such aspects asfamiliarity andfrequency of consumption of products with vitamins and minerals is presented. Knowledge of market of fortified food in examined group of consumers was good as opposed to quite low frequency of consumption of those products. The attention has been paid to the necessity of introduction of consumers education as a part of advertising, which could contribute to increased consumption of fortified products.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

61

Numer

06

Opis fizyczny

s.26-27,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, Warszawa
autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, Warszawa
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, Warszawa

Bibliografia

  • [1] ADA Reports: Position of the American Dietetic Association: Food fortification and dietary suppléments. Journal of The American Dietetic Association, 2001,10, 1,115.
  • [2] Dzięcioł A: 2006. Rola żywności wzbogacanej w żywieniu człowieka Praca magisterska Akademia Medyczna w Warszawie.
  • [3] Gawęcki J., Hryniewiecki L. (red.): 2000. Żywienie człowieka - podstawy nauki o żywieniu. PWN, Warszawa
  • [4] Kunachowicz H., Nadolna L, Wojtasik A., Przygoda B.: 2004. Żywność wzbogacana a zdrowie. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa
  • [5] Nadolna I.: 2000. Rola wzbogaconej żywności w racjonalnym żywieniu. Przemysł Spożywczy, 7, 4-6.
  • [6] Nadolna I., Kunachowicz H., Rutkowska U.: 1997. Wzbogacanie żywności - aktualne propozycje krajowe. Żywność, Żywienie a Zdrowie, 1, 31-37.
  • [7] Nadolna I., Troszczyńska A., Rutkowska U., Kunachowicz H: 2000. Jakość zdrowotna krajowych racji pokarmowych - badania analityczne i ocena teoretyczna Cz. VIIL Zawartość witamin z grupy B. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 27, 2,130.
  • [8] Narojek L: 1993. Niektóre aspekty uwarunkowań żywieniowych. Warszawa, Prace Instytutu Żywności i Żywienia, 63.
  • [9] Pietruszka B., Kołłajtis-Dołowy A, Chmara-Pawlińska R: 2003. Suplementacja diety i spożycie produktów wzbogaconych w witaminy i/lub składniki mineralne przez młodzież w wieku 16-19 lat. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 30, 1, 441-445.
  • [10] Rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności i warunków ich stosowania (DzU nr 27, poz.237).
  • [11] Sishop G.: 2000. Psychologia zdrowia Wydawnictwo Astrum, Wrocław.
  • [12] Szponar L., Ołtarzewski M., Rychlik E: 2002. Zawartość wybranych witamin składników mineralnych w całodziennym pożywieniu Polaków. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 29, Suplement, 114-118.
  • [13] Walkiewicz A., Traczyk I., Walas E., Szponar L.: 2002. Rynek produktów ogólnego spożycia wzbogaconych w witaminy i składniki mineralne w Polsce. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 29, Suplement, 412-415.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-67acaaea-6182-4023-9639-a2f88a812ff5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.