PL
Celem badań było porównanie potencjału antyoksydacyjnego ekstraktów wodnych z liści żółtych i zielonych miłorzębu dwuklapowego oraz zielonych morwy białej. W pracy oznaczono zdolność zmiatania wolnych rodników DPPH a także oznaczono zawartość związków fenolowych w otrzymanych ekstraktach. Najlepszymi właściwościami przeciwutleniającymi charakteryzował się ekstrakt sporządzony z żółtych liści miłorzębu dwuklapowego. Posiadał on też najwięcej związków fenolowych w swoim składzie. Mniejszy potencjał antyoksydacyjny miał ekstrakt z morwy białej podobnie posiadał mniej związków fenolowych. Jednak najmniej związków aktywnych oraz najniższym potencjałem antyoksydacyjnym charakteryzował się ekstrakt sporządzony z zielonych liści miłorzębu dwuklapowego.
EN
The aim of this study was to estimate and compare antioxidant capacity of water extracts from Gingko biloba green and yelow leaves and also Morus alba. In this research free radical scavening and total polyphenols were estimated. The highest antioxidant activity from yellow Gingko biloba leaves extracts were showed. In this extract the highest level of total polyphenols count were estimated also. The lower antioxidant capacity extract and polyphenols component count also from Morus alba extracts were showed. However, least active components and free radical scavening power in green leaves from Gingko biloba were estimated.