PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 135 |

Tytuł artykułu

Wartosc technologiczna ziarna zyta mieszancowego i populacyjnego w zaleznosci od poziomu nawozenia azotem

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
In three-year field and laboratory trials carried out in: Olsztyn, Lublin and Warsaw the relations between the level of nitrogen application and yield as well as technological parameters of rye grain of open-pollinated (Amilo) and hybrid (Esprit) cultivars were studied. When grown on good rye soil the hybrid gave a yield higher by 20% as compared to the open-pollinaled cultivar. The yield of cv. Esprit increased with N application rate up to 119 kg N•ha-1 whereas for Amilo up to the rate of 130 kg N ha-1. From the ANOVA it can be concluded that interaction of nitrogen level with cultivar was insignificant. The margin effectiveness of 1 kg of nitrogen in the interval of highest nitrogen rates amounted to 12.3 kg and 3 kg of grain per 1 kg of applied nitrogen for Espirit and Amilo, respectively. Grain of both cultivars showed high values of all flour and bread parameters determined The same effects of nitrogen application on flour and bread parameters were found for both cultivars under study. The increase of nitrogen level resulted in the decrease of grain uniformity, increase of energy consumption of grain milling, reduction of Hour output and increase of protein content in the grain. The most pronounced reduction of bread parameters was found for rates higher than 60-90 kg Nha-1.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

135

Opis fizyczny

s.19-32,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Warminsko-Mazurski, Olsztyn
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Böttcher H., Garz J.: Auswirkungen unterschiedlicher Düngung auf Ertrag und Verarbeitungsqualität des Roggens bei langjährigem Anbau in Selbstfolge und Fruchtwechsel, Ergebnisse des Dauerversuches „Ewiger Roggenbau". Pflanzenwissenschaften, 2000, 4(1): 1-8
  • 2. Brϋmmer J. M., Unbehend G.: Veranderungen an Roggenmahlerzeugnissen. Getreide, Mehl und Brot, 1999,53(3): 160-162.
  • 3. Budzyński W., Jankowski K., Szempliński W.: Cultivar-related and agronomic conditions of rye yielding on good rye soil suitability complex. Part I. Yield and its relationship with the yield components, Elec. J. Polish Agric. Univ., Agronomy, 2003, 6(1) [www.ejpau.media.pl]
  • 4. Ceglińska A. i in.: Wpływ wybranych zabiegów agrotechnicznych na wartość technologiczną żyta. Przegl. Zboż.-Młyn., 1998, 42.07: 26-28.
  • 5. COBORU 2002. Wyniki plonowania odmian w doświadczeniach porejestrowych. Zboża, rze¬pak, Słupia Wlk.
  • 7. Cygankiewicz A.: Ocena jakościowa ziarna rodów odmian wzorcowych żyta z doświadczeń ze szczególnym uwzględnieniem form mieszańcowych. Biul. Inst. Hod Rośl., 1998, 205/206: 71-85.
  • 6. Cygankiewicz A.: Wartość wypiekowa nowych rodów żyta. Biul. IHAR, 1995, 195/196: 323-328.
  • 8. Czuba R: Nawożenie mineralne roślin uprawnych. Police, 1996.
  • 9. Dennertund J., Fischberk G.: Anbaumanagement von Winterroggen. Getreide, 1999, 5(2): 78-90.
  • 10. Dmowski Z. Wpływ rejonu uprawy, gleby i agrotechniki na plonowanie żyta i pszenicy ozimej. Zesz. Nauk. AR Wrocław, 1993,114: 17-31.
  • 11. Domska D., Rogalski L.: Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem na wartość odżywczą białka ziarna żyta i pszenicy uprawianych w warunkach północno-wsch. Polski. Fragm. Agron., 1993,10.03: 59-69.
  • 12. Fotyma E., Pietruch Cz.: Monitorowanie zawartości azotu mineralnego w glebach gruntów ornych Polski - możliwości praktycznego wykorzystania. Biul Inf. IUNG, 2002, 12: 18-25.
  • 13. Froment M.A., Mc Donald H.G.: Effect of a plant growth regulator regime on internode length and weight of tillers in conventional and hybrid rye and the impact of nitrogen on crop performance. J. Agric. Sci., Cambridge, 1997,128: 143-154.
  • 14. Gąsiorowski H.; Żyto - chemia i technologia 1994, PWRiL, Poznań.
  • 15. Gleń A.: Nawożenie azotem a plon i jakość technologiczna ziarna żyta populacyjnego i mie¬szańcowego. Praca doktorska, UWM Olsztyn, 2003.
  • 16. Gleń A., Szempliński W.: Nawożenie azotem a plonowanie i wartość technologiczna ziarna żyta mieszańcowego i populacyjnego Pam. Puł., 2001, 128: 83-90
  • 17. Grabiński J., Mazurek J.: Reakcja nowych rodów żyta na nawożenie azotem. Biul. IHAR, 1995,195/196 333-335.
  • 18. Grochowski L.: Zmienność i współzależność kilku cech ilościowych w kolekcji roboczej żyta. Zesz. Nauk. AR Wrocław, Rolnictwo, LVIII, 1993, 223: 141-147.
  • 19. GUS 2002.; Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2002 r.
  • 20. Haber T., Cacak-Pietrzak G., Ceglińska A.: Porównanie budowy wewnętrznej ziarna wy¬branych zbóż. Przem. Spoż., 1997, 6/97: 20-22.
  • 21. Honermeier B.: Winterroggen und Triticale – Halm - und Körnerfrüchte. Lehrbuch des Pflan¬zenbaues. Band 2: Kulturpflanzen, 2000, 362-377.
  • 22. Jankowski K., Budzyński W., Dubis B.: Cultivar-related and agronomic conditions of rye yielding on good rye soil suitability complex. Part II. Effectiveness of differnent cultivation technologies. Elec. J. Polish Agric. Univ., Agronomy, 2003,6(1) [www.ejpau.media.pl].
  • 23. Jurga R.: Właściwości przemiałowe i efektywność przemiału ziarna. Przegl, Zboż-Młyn., 2000, 10: 4-6.
  • 24. Kaczyński L.: Wartość rolnicza i użytkowa zarejestrowanych odmian żyta. Przegl. Zboż-Młyn., 2001,8: 2-4.
  • 25. Karolini-Skaradzińska Z.: Wartość technologiczna żyta. Zesz. Nauk. AR Wrocław. Technol. Żywn., 1994, 7: 49-58.
  • 26. Kuś J., Jończyk K.: Oddziaływanie wybranych czynników agrotechnicznych na plonowanie żyta. Pam. Puł., 1998,113: 61-70.
  • 27. Laskowski J. Kościelniak W. Uwagi o uprawie i wykorzystaniu żyta oraz właściwościach nowo wprowadzanych odmian. Przegl. Zboż.-Młyn., 2000, 7: 12-14.
  • 28. Lindhauer M., Brϋmmer J.: Die Qualität der deutschen Roggenemte 2001. Die Mühle + Mischfuttertechnik, 2001, 138(21): 631-682.
  • 29. Lindhauer M., Weipert D.: Die Qualität der deutschen Roggenernte 1997. Die Mühle + Mischfuttertechnik, 1997, 134(12): 661-670.
  • 30. Lista Opisowa Odmian COBORU 2001.
  • 31. Liszewski M.: Nawożenie azotem a wysokość i jakość plonów kilku odmian żyta ozimego. Zesz. Nauk. AR Wrocław, LX, 1994,238: 111-119.
  • 32. Lochow-Petkus: Hybridroggen auf leichten Standorten. Pflanzenbaulieher Versuch der Lochow - Petkus GmbH, 2000.
  • 33. Małecka I.: Plonowanie żyta ozimego w zależności od wpływu następczego wieloletniego nawożenia azotowego i deszczowania Pam. Puł., 2000,128: 181-188,
  • 34. Mazurek J., Noworolnik K.: Wpływ nawożenia azotem na plonowanie żyta uprawianego w różnych warunkach glebowych. Pam. Puł., 2000, 128: 189-196.
  • 35. Miedaner T.: Roggen - Von Unkraut zur Volknahrung. 1997, DLG-Verlag Frankfurt/M., 5-145.
  • 36. Nowak K., Barczak B.: Ocena zależności pomiędzy zasobnością gleby a składem aminokwasowym białka żyta. Zesz. Nauk AR Szczecin, 172, Rolnictwo, 1996, 62: 391-396.
  • 37. Piech M., Maciorowski R.: Rola czynników agrotechnicznych w uprawie odmian żyta mieszańcowego. Wieś Jutra, 2000,6(23): 34-35.
  • 38. Rothkaehl J.: Ocena amylograficzna a liczba opadania. Biul. Inf. CLTPPZ, 2000,3-4:29-37.
  • 39. Rothkaehl J.: Surowiec zbożowy - odmiany gwarancją jakości. Przegl. Zboż.-Młyn., 2001, 6: 5-19
  • 40. Rynek zbóż stan i perspektywy, 2002. MRiRW - ARR - lERiGŻ, 23.
  • 41. Skrzypczak G., Pudełko J., Blecharczyk A.: Wpływ gęstości siewu i nawożenia azotem na plonowanie populacji syntetycznych żyta ozimego. Prace Kom. Nauk Rol. i Leśn., 1995, 79-1995: 99-104.
  • 42. Szempliński W., Budzyński W., Gleń A.: Vynosnoost a technologicka jakost zrna a mouku hybrydnich a populacnich odrud żita pri ruznem hnojeni dusikem. Sbornik konferenc Zamyśleni nad rastlinnou vyrobou. 2000, Praga, 191-197.
  • 43. Środa D., Małolepszy S.: O potrzebie i możliwościach pełniejszego wykorzystania poten¬cjału żyta ozimego Hod. Rośl. Nasien., 1993, 1/93: 31-35.
  • 44. Ziarno zbóż i przetwory zbożowe. Wyd. Normalizacyjne Alfa, 1999.W Budzyński, A. Gleń, S. Bielski

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-6766f163-89ad-4bff-b07b-aadc0ac97077
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.