PL
W celu określenia przydatności suszu z koniczyny perskiej w żywieniu tuczników przeprowadzono dwa doświadczenia produkcyjne. W żywieniu stosowano mieszanki pełnodawkowe PT-1 i PT-2 z udziałem 10% suszu z koniczyny czerwonej (mieszanka II), 10 i 15% suszu z koniczyny perskiej odmiany Ira (mieszanki III i IV) oraz z 10 i 15% suszu z koniczyny perskiej z nasion importowanych (mieszanki V i VI). W doświadczeniu drugim w celu pełniejszego potwierdzenia wyników stosowano w żywieniu tuczników mieszanki I, III i V. Wyniki badań wskazują, że susz z koniczyny perskiej może być stosowany w mieszankach dla tuczników w ilości 10%. Udział tej paszy w mieszankach dla tuczników może być jednak przyczyną nieco niższych efektów produkcyjnych.
EN
Two production experiments were conducted in order to determine the usefulness of Persian clover meal for feeding of porkers. The animals were fed on complete mixtures PT-1 and PT-2, containing: 10% of Red clover meal (mixture 2), 10% and 15% of Persian clover meal - Ira cv. (mixture 3 and 4), 10% and 15% of Persian clover meal - foreign cv. (mixture 5 and 6). To confirm the obtained results, mixtures 1, 3 and 5 were applied in the course of the other experiment. The research results show that Persian clover meal may be used in mixtures for porkers in the amount of 10%. Its content may, however, cause a slight decrease in production effects.