PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2005 | 51 | 3-4 |

Tytuł artykułu

Possible applications of some commercial seed oils in the treatment of stomatitis protectica and halitosis

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The purpose of this study was to exam some commercial seed oils as to the presence of natural compounds which could be helpful in the adjunct treatment of halitosis and stoma­titis protetica. We examined eight commercial seed oils by spectrophotometer and HPLC analysis in comparison to the analytical standards. Using analytical methods we estab­lished the presence of chlorophyll, ß-carotene and tocopherols in the analysed materials. Pumpkin oil, containing the highest amount of chlorophyll and ß-carotene and a medium concentration of total tocopherols, could be the most effective in the adjunct treatment of halitosis and stomatitis protetica in the whole group of the examined seed oils.
PL
Celem podjętej analizy niektórych olejów roślinnych było określenie zawartości związków naturalnych, które mogłyby być pomocne w leczeniu stomatitis protetica i halitosis. Osiem olejów roślinnych przebadano spektrofotometrycznie oraz za pomocą HPLC, by oznaczyć zawartość chlorofilu, ß-karotenu i tokoferoli. Z wszystkich olejów olej z pestek dyni odznaczał się największą zawartością chlorofilu i ß-karotenu oraz średnią zawartością sumy tokoferoli.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

51

Numer

3-4

Opis fizyczny

p.44-49,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Wroclaw Medical University, Nankiera 1, 50-140 Wroclaw, Poland
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Budtz-Jorgensen E, Bertram U. Denture stomatitis II: the effect of antifungal and prosthetic treatment. Acta Odontal Scand, 1970; 28:283.
  • 2. Sakki TK, Knuuttila MLE, Laara E, Antitila SS. The association of yeast and denture stomatitis with behavioral and biologic factors. Oral Surg Oral Med Oral Pathol, 1997; 84:624.
  • 3. Loesche WJ, Razor C. Microbiology and treament of halitosis. Periodontol 2000; 28:256.
  • 4. Gancarz R, Maliszewska I, Frąckowiak A, Bruziewicz-Mikłaszewska B. Gram-negative micororganisms and oral malodor. Dent Med Probl, 2004; 4:235.
  • 5. Bruziewicz-Mikłaszewska B, Urbanowicz I, Owczarek H. Micorbiological aspects of halitosis. Dent Med Probl, 2003; 40:117.
  • 6. Bruziewicz-Mikłaszewska B, Wołowiec D, Nieć A, Koralewski M. L'halitose problème toujours important au seuil du 2 i'eme siecle. Adv Clin Exp Med, 2001; 10:27.
  • 7. Scully C, Porter S, GreenmanJ. What to do about halitosis. B Med J, 1994; 308:217.
  • 8. Rosenberg M, Gelernet I, Barki M, Bar-Ness R. Day-long reduction of oral malodour a two-phase oil- water mouthrinse as compared to chlorexidine and placebo rinses. J Periodontol, 1992; 63:39.
  • 9. Yaegaki K, Sanada K. Effects of a two phase oil-water mouthwash on halitosis. Clin Prev Dent, 1992; 14:5.
  • 10. Cert A, Moreda W, Perez-Camino MC. Chromatographic analysis of minor constituents in vegetable oils. J Chromatogr A, 2000; 881:131.
  • 11. Aparicio R, Araricio-Ruiz R. Authentication of vegetable oils by chromatographic techniques. J Chromatogr A, 2000; 881:93.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-66b37a4d-ba64-4db4-bd10-9e76c067100d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.