PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 492 |

Tytuł artykułu

Nastepcze oddzialywanie zmianowania tradycyjnego i monokultury na stan fitosanitarny gleby pod uprawa owsa siewnego [Avena sativa L.]

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badano następcze oddziaływanie zmianowania 6-polowego i monokultury na liczebność i dynamikę rozwoju ogólnego zespołu bakterii, promieniowców, grzybów oraz aktywność dehydrogenaz w glebie i ryzosferze owsa siewnego. Na podstawie liczebności izolowanych grup mikroorganizmów określono wskaźnik (B + P)/G (stosunek liczby komórek bakterii - B i promieniowców - P do liczby grzybów - G), świadczący o stanie fitosanitarnym badanej gleby. W wyniku badań stwierdzono, że uprawa roślin w monokulturze istotnie wpływa na spadek liczebności bakterii. Uzyskane wartości (B +P)/G wskazują na utrzymujący się gorszy stan fitosanitarny gleby po monokulturze żyta w porównaniu z wartościami tego wskaźnika w glebie po uprawie żyta w zmianowaniu. Również aktywność dehydrogenaz była mniejsza w próbkach gleby pobranej z poletek po uprawie żyta w monokulturze.
EN
The effects of 6-year crop rotation and monoculture on the population and dynamics of bacteria, actinomycetes, fungi and dehydrogenase activity in the soil and rhizosphere of spring oats were investigated. Determined population of respective isolated groups, was used to calculate the (bacteria + actinomycetes)/fungi index and to evaluate the phytosanitary status of soil. The results showed also that plant cultivation in monoculture decreased the number of bacteria. The values of (bacteria + actinomycetes)/fungi index reflected the worsening of soil phytosanitary status after rye monoculture in comparison to rye in crop rotation. Soil dehydrogenase activity was lower in soil samples taken from plots after rye monoculture as well.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

492

Opis fizyczny

s.155-160,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Techniczno-Rolnicza, ul. Bernardynska 6/8, 85-029 Bydgoszcz
autor
  • Katedra Mikrobiologii, Akademia Techniczno-Rolnicza im. J.J. Śniadeckich w Bydgoszczy
autor
  • Akademia Techniczno-Rolnicza, ul. Bernardynska 6/8, 85-029 Bydgoszcz
autor
  • Katedra Mikrobiologii, Akademia Techniczno-Rolnicza im. J.J. Śniadeckich w Bydgoszczy

Bibliografia

  • Bunt J.S., Rovira A.D. 1955. Microbiological studies of some subantarctic soils. J. Soil Sci. 56: 119-128.
  • Gałstian A.S. 1974. Enzymatic activity of soil. Geoderma 12: 43-48.
  • Krogulec T., Kuczyńska L., Niklewska T., Busko J. 1980. Wpływ monokultury na mikroorganizmy glebowe. Zesz. Nauk ART w Olsztynie, Rolnictwo 29: 57-65.
  • Martin I.P. 1950. Use of acid rose bengal and streptomycin in the plate method of estimating soil fungi. Soil Sci. 69: 215-232.
  • Martyniuk S., Stachyra A., Wróblewska B., Zięba S. 1997. Związki pomiędzy mikrobiologicznymi i enzymatycznymi właściwościami gleby a plonowaniem ziemniaków, w: Drobnoustroje w środowisku - występowanie, aktywność i znaczenie. Barabasz W. (red.). AR w Krakowie: 439-447.
  • Moore A. W., Russel J.S. 1972. Factors affecting dehydrogenase activity as an index of soil fertility. Plant Soil 37(3): 675-682.
  • Myśków W. 1981. Próby wykorzystania wskaźników aktywności mikrobiologicznej do oceny stanu żyzności gleb. Post. Mikrobiol. 20: 173-192.
  • Pawluczuk Z., Pech K. 1993. Wpływ roślin uprawianych w monokulturze i zmianowaniu na aktywność enzymatyczną warstwy uprawnej gleby. Zesz. Nauk AR w Krakowie, Rolnictwo 277: 143-152.
  • Smyk B. 1980. Wpływ zmianowań specjalistycznych na kształtowanie się mikrobiocenoz i ich oddziaływanie na środowisko glebowe agrocenoz. Zesz. Nauk. ART w Olsztynie 29: 41-56.
  • Weber Z. 1999. Choroby podsuszkowe zbóż i przyczyna wzrostu ich znaczenia. Ochrona Roślin 10: 11.
  • Williams S.T., Davies F.L. 1965. Use of antibiotics for selective isolation and enumeration of Actinomycetes in soil. J. Gen. Microbiol. 38: 251-261.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-668caaa4-f213-4acd-aad1-3405c423ca29
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.