PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 08 | 6 |

Tytuł artykułu

Survival of bacterial strains in fish feeds stored at different temperatures

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Studies were carried out on the survival of six strains of bacteria: Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Streptococcus faecalis, Bacillus subtilis and Bacillus cereus in fish feeds stored for 72 days in -11°C, 5°C and 20°C. On the last day of the study live cells of all bacterial strains were found in the feed stored in -11°C, of three strains in 5°C and two in 20°C. Two strains, Bacillus subtilis and Bacillus cereus survived throughout the whole storage period in all three temperatures.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

08

Numer

6

Opis fizyczny

p.447-451,fig.,ref.

Twórcy

  • University of Warmia and Masuria in Olsztyn, Prawochenskiego 1, 10-957 Olsztyn, Poland

Bibliografia

  • 1.BLAZIAK S., GŁUCHOWSKA D., KRUPIŃSKI S. Intensy­fikacja produkeji stawowej ryb w Polsce. Biuletyn informacyj­ny, IRS ZRS, Zabieniec, 1990.
  • 2.BURBIANKA M, PLISZKA A. Mikrobiologia zywnosci. PZWL, Warszawa, 1977.
  • 3.DONDERSKI W. Numbers and activity of proteolytic bacteria in the water and bottom sediments of two lakes of different trophy. AUNC Torun, Prace limnologiczne, 16, 39, 1988.
  • 4.FAUST M.A., AOTAKY A.E., HARGADON M.T. Effect of physical parameters on the in situ survival of Escherichia coli MC-6 in an estuariae environment. Appl. Microbiol., 30. 800, 1975.
  • 5.FILIP Z., RADDU-MULINDWA D., MILDE G. Survival of some pathogenic and facultative pathogenic bacteria in groun­dwater. Water Scien. and Techn., 20, 3, 227, 1988.
  • 6.FLINT K.P. The long-term survival of Escherichia coli in river water. J. Appl. Bact., 63, 261, 1987.
  • 7.GENNARI M., DRAGOTTO F. A study of the incidence of different fluorescent Pseudomonas species and biovars in the microflora of fresh and spoiled meat and fish, raw milk, cheese, soil and water. J. Appl. Bact., 72, 281, 1992.
  • 8.GENNARI M, FERRINI F., TOMASELLI S. A study on Pseudomonas and allied bacteria involved in the spoilage of sardines stored in ice. Archivio Veterinario Italiano, 39, 5/6, 209, 1988.
  • 9.GYLLENBERG H., NIEMALA S., SORMUNENT T. Survi val of bifid bacteria in water as compared with that of coli- form bacteria and enterococci. Appl. Microbiol., 8, 20, 1960.
  • 10.JUFFS H.S. Effects of temperature and nutrients on proteinase production by Pseudomonas fluorescens and Pseudomonas aeruginosa in broth and milk. J. Appl. Bact., 40, 23, 1976.
  • 11.MAMCARZ A., KOZŁOWSKI J., POCZYCZYNSK1 P., WLASOW T., DLUGOSZ M. Podchow ryb siejowatych (Co- regonidae) w warunkach pogarszajacego sie srodowiska wod­nego. Zesz. nauk. AR Wroclaw, 218, 189, 1992.
  • 12.MC FETERS G.A., BISSENNETTE G.K., JEZESKI J.J., THOMAS C.A., STUART D.G., Comparative survival of in dicator bacteria and enteric pathogenes in welt water. Appl. Microbiol., 27, 823, 1974.
  • 13.NIEWOLAK S. Badania porownawcze nad przezywalnoscia. niektorych bakterii jelitowych w wodzie i osadach dennych jezior roznych typow. Zesz. Nauk. ART Olsztyn, 10, 71, 1980.
  • 14.POCZYCZYNSKI P. Wplyw podawania w paszy 17 a-mety- lotestosteronu na podchow larw i narybku siei (Coregonus lavaretus L.). Wydz. Ochr. Wod i Ryb. Srodl., ART Olsztyn, praca doktorska, 1992.
  • 15.POLSKA NORMA (PN-76/R-64791). Pasze sypkie. Wymagania i badania mikrobiologiczne z zakresu obecnosci drobnoustrojow czynnych i grzybow toksynotworczych. Us­tanowiona przez Polski Komitet Normalizacji i Miar dnia 27.05.1976. W obrocie od dnia 1.01.1977.
  • 16.TERZIEVA S.I., MC FETERS G.A. Survival and injury of Escherichia coli, Campylobacter jejuni and Yersinia entero- colilica in stream water. Can. J. Microbiol., 37, 785, 1991.
  • 17.ZMYSLOWSKA I.M. The effect of temperature and organic substances on the survival Escherichia coli and Streptococcus faecalis in lake water. Polish Journal of Environmental Stu dies, 2, 2, 31, 1993.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-6674820d-08e3-4985-be94-91ffcb14b776
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.