PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 34 | 1-2 |

Tytuł artykułu

Wspolczesne trendy w sposobie zywienia lekkoatletow

Warianty tytułu

EN
Recent trends in nutrition of the athletes

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Prawidłowe żywienie, zgodne z określonymi potrzebami organizmu, jest jednym z głównych czynników wpływających istotnie na utrzymanie przez sportowców dobrego stanu zdrowia oraz osiągane przez nich wyniki. Celem niniejszej pracy było określenie sposobu żywienia lekkoatletów będących członkami Kadry Narodowej Polski na podstawie przeprowadzonych badań ankietowych.
EN
The present study provides information about actual trends in nutrition of the Polish athletes. General information concerning the respondents and their nutrition (food consumed within 24 h before an interview) was gathered using the method of a questionnaire interview at training camps and sports competitions. Each respondent was taken into account individually wjth the use of "Album of photographs of food products and dishes". Men diets, as opposite to women, were composed mainly from products rich in carbohydrates. Frequency of consumption of sweets was high, but they supply high amount of energy from carbohydrates sufficient to fulfill their high requirement for athletes.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

34

Numer

1-2

Opis fizyczny

s.706-709,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Medyczna, Gdansk
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Benardot D.: Nutrition for serious athletes. An advanced guide to foods, fluids, and supplements for training and performance. Human Kinetics, Champaign, United States of America, 2000.
  • 2. Celejowa I.: Żywienie w treningu i walce sportowej. Biblioteka Trenera, Warszawa, 2001.
  • 3. Cowley G., Romanowska, D.: Cudowna dieta. Newsweek, 55-56, 2003.
  • 4. Eberle G.: Endurance Sports Nutrition. Human Kinetics, Champaign, United States of America, 2000.
  • 5. Gawęcki J., Hryniewiecki L.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2004.
  • 6. Górski J. Fizjologiczne podstawy wysiłku fizycznego. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2002.
  • 7. Hawley J., Burke L.: Peak performance. Training and nutritional strategies for sport. Allen & Unwin, St. Leonards, Australia, 1998.
  • 8. Kaiser A.S., Kunkel M.E.: Nutrition knowlege and attitiudes of former university athletes. Journal of the American Dietetic Association, 1996, 96, A86.
  • 9. Lebiedzińska A., Kostrzewa A., Ryśkiewicz J., Żbikowski R., Szefer P.: Preferences consumption and choice factors of fish and seafood among university students. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 2006, 15, 91.
  • 10. Mughan R., Burke L.: Nutrition for Sport Performance. Medicina Sportiva, Kraków, 1998.
  • 11. Raczyński G., Raczyńska, B.: Sport i żywienie. Biblioteka Trenera, Warszawa, 1996.
  • 12. Ronikier A.: Fizjologia sportu. Biblioteka Trenera, Warszawa, 2001.
  • 13. Rosińska L.: Częstotliwość żywienia a wybrane elementy metabolizmu składników odżywczych. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 2005, 24, 473-481.
  • 14. Szponar L., Wolnicka K., Rychlik E.: Album fotografii potraw i produktów. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2000.
  • 15. Ziemlański S.: Fizjologiczne podstawy żywienia sportowców. Instytut Sportu, Warszawa, 1985.
  • 16. Ziemlański Ś.: Normy żywienia człowieka, fizjologiczne podstawy. PZWL, 2001.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-6612310b-64a1-4510-b978-0d40151652ad
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.