PL
Oznaczano skład kwasów tłuszczowych z uwzględnieniem zawartości izomerów trans w 19 próbkach olejów jadalnych w okresie ich przydatności do spożycia, a także w oleju rzepakowym poddanym wielokrotnemu podgrzewaniu do temp. 180°C. Wykonane badania wykazały, że zastosowane warunki rozdziału metodą chromatografii gazowej umożliwiają oznaczenie sumy izomerów dla poszczególnych kwasów nienasyconych, natomiast identyfikacja poszczególnych izomerów jest trudna. W badanych olejach suma oznaczanych izomerów trans mieściła się w granicach 1,07-4,93%. W oleju rzepakowym wielokrotnie podgrzewanym do temp. 180oC ilość oznaczanych izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych istotnie wzrastała po każdym ogrzewaniu.
EN
Trans unsaturated fatty acid levels of some edible vegetable oils were evaluated. The concentrations of trans isomers were determined in 19 fresh oils produced in Poland and other countries, and also in rapeseed oil repeatedly heated to 180°C. The composition of the fatty acids was determined by gas chromatography using CP-Sil 88 capillary column. The concentrations of trans unsaturated fatty acids in the edible oils ranged between 1.07 and 4.93 per cent of total fatty acids. The content of trans isomers in the heated rapeseed oil significantly increased after each heating episode.