PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 43 | 1 |

Tytuł artykułu

Poprawa jakosci miesa i tuszy poprzez wprowadzenie do programow hodowli trzody chlewnej identyfikacji genotypu wrazliwosci na stres

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
Stress-sensitivity of pigs determined by recessive gene HALn is known as a significant problem in breeding. The pigs of HALnHALn genotype are stress-susceptible and high percent of these animals develop PSE meat post mortern. The animals of HALN HALN or HALN HALn genotype are stress-resistant and their meat is classified as normal. The HALn gene affects advantageously growth rate, feed conversion ratio and higher lean content. Thus, HALN HALn genotypes are the best material for fattening. The HAL genotype should be defined by molecular method - PCR/RFLP.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

43

Numer

1

Opis fizyczny

s.13-21,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Genetyki i Hodowli PAN w Jastrzebcu

Bibliografia

  • [1] Aalhus J. L., Jones S. D. M., Robertson W. M., Tong A. K. W., Sather A. P. 1991. Growth characteristics and carcass composition of pigs with known genotypes for stress susceptibility over a weight range of 70 to 120 kg. Anim. Prod. 52: 347-353.
  • [2] Andresen E. 1987. Selection against PSS by means of blood typing. In: Evaluation and Control of Meat Quality in Pigs. (Eds) P. V. Tarrant, G. Eikelenboom, G. Monin. Martinus Nijhoff Publishers, Dordrecht/Boston/Lancaster: 317-327.
  • [3] Archibald A. L., Imlah P. 1985. The halothane sensitivity locus and its linkage relationships. Anim. Blood Grps Biochem. Genet. 16: 253-263.
  • [4] Fujii J., Otsu K., Zorzato F., De Leon S., Khanna V. K., Weiler J. E., O'Brien P., MacLennan D. H. 1991. Identification of a mutation in porcine ryanodine receptor associated with malignant hyperthermia. Science 253: 448-451.
  • [5] Gahne B., Juneja R. K. 1985. Prediction of the halothane (HAL) genotypes of pigs by deducing Hal, Phi, Po2, Pgd haplotypes of parents and offspring: results from a large scale practice in Swedish breeds. Anim. Blood Grps Biochem. Genet., 15: 265-283.
  • [6] Janicki M. A. 1970. Mięso wodniste, jego znaczenie i występowanie. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 103: 13.
  • [7] Kamyczek M. 1991. Użytkowość tuczna i rzeźna świn o różnym udziale krwi rasy belgijskiej zwisłouchej z uwzględnieniem reakcji na halotan. Praca doktorska, Instytut Zootechniki, Balice.
  • [8] Koćwin-Podsiadła M., Kurył J. 1990. Jakość mięsa wieprzowego w Polsce. Przeg. Hod. 4: 17-20.
  • [9] Koćwin-Podsiadła M., Kurył J., Przybylski W. 1993. Fizjologiczne i genetyczne tło występowania wad wieprzowiny indukowanych stresem. Pr. Mat. Zoot. 44: 5-31.
  • [10] Kurył J., Korwin-Kossakowska A. 1993. Genotyping od HAL locus by PCR method explains some cases of incomplete penetrance of HALn gene. Anim. Sci. Pap. Rep. 11: 271-277.
  • [11] Kurył J., Korwin-Kossakowska A., Koćwin-Podsiadła M. 1994. A comparative analysis of HAL genotypes defined by HAL-GPI-A1BG-PGD haplotyping and RYR1 genotypes identified by PCR/RFLP test. Anim. Sci. Pap. Rep. 12: 123-132.
  • [12] Kurył J., Wróblewski T. 1991. Wpływ stresu na reprodukcję świn. Przeg. Hod. 10: 25-27.
  • [13] Lundstrom K., Essen-Gustavsson B., Rundgren M., Edfors-Lilja I., Malmfors G. 1989. Effect of halothane genotype on muscle metabolism at slaughter and its relationship with meat quality: a within-litter comparison. Meat Sci. 25: 251-263.
  • [14] Poltarsky I., Bulla J. 1984. Halotanovy test ako indikator citlivosti na slres, konstituciu a horsiu kvalitu masa osipanych. Ziv. Vyr. 29: 793-802.
  • [15] Poltarsky J., Bulla J. 1985. Predporazkovy stres a kvalila masa osipanych s rozdielnou reakciou na halotan. Ziv. Vyr. 30: 807-816.
  • [16] Rundgren M., Lundstrom K., Edfors-Lilja I. 1990. A within-litter comparison of three halothane genotypes. 2. Performance, carcass quality, organ development and longterm effect of transportation and amperozide. Livest. Prod. Sci. 26: 231-243.
  • [17] Waltersdorf W., Troeger K., 1987. Schlachttechnik zur Verringerung des PSE-Anteils beim Schwein. Fleischwirtschaft 67: 724-730.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-64b34290-6012-4cd8-ba2e-62215975aba9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.