EN
The antimicrobial effect of the polyphenol mangiferin obtained from leaves of mango tr was studied according to the diffusion method. The solutions of mangiferin in polyetl ene glycol-400 showed an activity with regard to seven bacterial and five fungal spec - Bacillus pumilus, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Staphylococcus citreus, Escherichia ( Salmonella agona, Klebsiella pneumoniae, Saccharomyces cerevisiae, Thermoascus aurantiai Trichoderma reesei, Aspergillus ßavus and Aspergillus fiimigatus. Its antioxidant activity w regard to the free radical 2,2-diphenyl-l-picrylhydrazyl (DPPH) was also studied, as concentration of mangiferin causing 50% inhibition of the free radical (ICS0) was assa; to be 7.5 ± 0.0075 jug/ml.
PL
Działanie przeciwdrobnoustrojowe mangiferyny pozyskiwanej z liści mangowca badi za pomocą metody dyfuzji. Roztwory mangiferyny w glikolu polietylenowym 400 c zały się skuteczne w wypadku siedmiu gatunków bakterii i pięciu gatunków grzybów! Bacillus pumilus, Bacillus cereus. Staphylococcus aureus. Staphylococcus citreus, Escherichia c Salmonella agona, Klebsiella pneumoniae, Saccharomyces cerevisiae, Thermoascus aurantia Trichoderma reesei, Aspergillus flavus oraz Aspergillus fumigatus. Badano także działanie p ciwutleniające w stosunku do wolnego rodnika 2,2-difenylo-2-pikrylohydrazylu (DPI Wartość stężenia mangiferyny powodującego 50-procentową inhibicję wolnego ra (IC50) wyniosła 7,5 ± 0,0075 jL/g/ml.