PL
Badano plonowanie i skład chemiczny owocników boczniaka. Przedmiotem badań były cztery odmiany produkcyjne i dwa gatunki boczniaka - P. djamor i P. citinopileatus. Oceniono wielkość plonu w zależności od odmiany i gatunku boczniaka. Największy plon owocników uzyskano z odmiany HK35 i K22. W owocnikach badanych odmian i gatunków stwierdzono różną zawartość suchej masy. Największą zawartością suchej masy charakteryzowały się owocniki P. djamor. Stwierdzono różnice w wartości odżywczej owocników pomiędzy odmianami a gatunkami boczniaka. Największą ilość białka, tłuszczu i cukrów zawierały owocniki gatunku P. djamor.
EN
Yielding and chemical composition of Pleurotus carpophores were tested. Four strains and two species of Pleurotus, P. djamor and P. citrinopileatus, were used in the experiment. Yield of Pleurotus carpophores, was determined as depended on the strain and species. The yield was affected by the strain and species of Pleurotus. The highest yields were obtained by HK35 and K22 strains. Strains and species differed in carpophore dry matter content. Carpophores of P. djamor were characterized by the highest dry matter contents. Differences in nutritional value were observed between the strains and species. Carpophores of P. djamor contained the highest amounts of protein, fat and carbohydrates.