PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2005 | 51 | 3-4 |

Tytuł artykułu

Content of essential oil obtained from flower heads of Echinacea purpurea L. and identification of selected components

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Hydrodistilled essential oil from flower heads of Echinacea purpurea (L.) Moench cultivated in Slovakia was analyzed by GC/MS method. Seventy-two components were identified and determined. As a result of studying the content and composition of the essential oil ob­tained from flower heads of E. purpurea it was established that the content of the essential oil was 1.85% (vAv) of the weight of dry material. The main components in the studied samples were palmitic acid, a-pinene, germacrene-D, ß-pinene, and a-phelandrene. The main components of the analyzed oil were palmitic acid (8.3%), nerolidol (6.6%), a-pinene (5.1%), germacrene-D (4.8%), a-phelandrene (4.3%), and ß-pinene (4.1%).
PL
Badano pochodzące ze Słowacji rośliny jeżówki purpurowej Echinacea purpurea (L.) Moench. Olejek otrzymano metodą destylacji z parą wodną, a następnie analizowano za pomocą GC i MS. Zidentyfikowano i oznaczono ilościowo 72 jego składniki. Najważniejszymi były kwas palmitowy (8,3%), nerolidol (6,6%), a-pinen (5,1%), germakren-D (4,8%), a-felandren (4,3%) i ß-pinen (4,1%).

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

51

Numer

3-4

Opis fizyczny

p.25-29,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Comenius University, Odbojarov 10, 832 32 Bratislava, Slovak Republic
autor
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Bauer R. Echinacea containing drugs - effects and active constituents. Z Arztliche Fortbild 1996; 90:111-112.
  • 2. Bauer R, Wagner H. Echinacea species as potential immunostimulatory drugs Medicinal Plant Research, Academic Press London, 1991:253-255.
  • 3. Melchart D, Linde K, Worku F, Sarkady L, Holzmann M, Jurcic K, Wagner H. Results of five randomised studies on imunno-modulatory activity of preparations of Echinacea. J Altern Complement Med 1995:145-160.
  • 4. Schultess BH, Giger E, Baumann TW. Echinacea: Anatomy, Phytochemical Pattern and Germination of the Achene. Planta Med 1991; 57:384-389.
  • 5. Chun Hu, David D Kitts. Studies on the Antioxidant Activity of Echinacea Root extract. J Agrie Food Chem 2000; 48:1466-1472.
  • 6. Bukovský M, Vaverková S, Koštálová D. Immunomodulating activity of Echinacea gloriosa L., Echinacea angustifolia DC. and Rudbeckia speciosa Wenderoth etanol extracts. Pol J Pharmacology 1995; 47:175- 179.
  • 7. Mazza G, Cotrell T. Volatile components of root, steams, leaves and flowers of Echinacea species. J Agrie Food Chem 1999; 47:3081-3085.
  • 8. Lienert D, Anklam E, Panne U. Gas Chromatography - Mass Spectral Analysis of Roots of Echinacea species and Classification by Multivariate Data Analysis. Phytochem Analysis 1998; 9:88-98.
  • 9. Hudaib M, Cavriny V, Bellardi MG, Rubies-Autonel C. Characterization on the Essentional Oils of Healthy and Virus Infected Echinacea purpurea Plants. J Essent Oil Res 2002; 14:427-430.
  • 10. Vaverková S, Hollá M, Tekel'J. Studium kvalitatívnych vlastností vybraných druhov rodu Echinacea Moench. Čes Slov Farm 2001; 50:290-293.
  • 11. Vaverková S, Hollá M, Tekel'J. Selected of the genus Echinacea Moench and their quality. Acta Fac Rerum Nat CU, Bot 2002; 41:89-95.
  • 12. European Pharmacopoea (Ph. Eur.) 4-nd. ed. Maissoneueve AS, France 2000:375-376.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-632bdaaf-996f-4fae-bccf-1f62852d4051
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.