EN
The research material was obtained from two series of field experiments carried out in 2003-2005 at the Mochełek Experiment Station of the University of Technology and Agriculture in Bydgoszcz. Two sowing dates were applied: 1 and 22 April. A delayed sowing date resulted in a significant increase in the content of taxifolin and silydianin and growth tendencies of silychristin, silybin and isosilybin. The content of total protein, fat and minerals did not depend on the sowing date. The content of fat was 31.0%. In oil unsaturated acids dominated, mainly linoleic acid (over 53% of all the acids), and its share increased by 5% at a delayed sowing date. The mean content of protein was 24.3%, and amino acids were dominated by glutamic and aspartic acids as well as arginine. As for minerals, there was found the highest content of phosphorus - an average of 1.0%, followed by calcium - 0.78%, potassium - 0.60% and magnesium - 0.36% of dry matter.
PL
Materiał do badań uzyskano z dwóch serii doświadczeń polowych prowadzonych w latach 2003-2005 w Stacji Badawczej Mochełek należącej do Akademii Techniczno-Rolniczej w Bydgoszczy. Stosowano dwa terminy siewu: 1 i 22 kwietnia. Opóźnienie terminu siewu powodowało istotny wzrost zawartości taksyfoliny i sylidianiny oraz tendencje wzrostowe sylikrystyny, sylibiny i izosylibiny. Zawartość białka ogólnego, tłuszczu i składników mineralnych nie zależały od terminu siewu. Zawartość tłuszczu wynosiła 31,0%. W oleju dominowały kwasy nienasycone, w tym głównie kwas linolowy (ponad 53% wszystkich kwasów), a jego udział zwiększył się o 5% przy opóźnieniu terminu siewu. Średnia zawartość białka wynosiła 24,3%, a wśród aminokwasów przeważał kwas glutaminowy, asparaginowy i arginina. Wśród składników mineralnych stwierdzono najwyższą zawartość fosforu - średnio 1,0%, a następnie wapnia - 0,78%, potasu - 0,60% i magnezu - 0,36% s. m.