EN
The authors investigated carotenoids in selected body parts of pike before, during, and post-spawning period.
PL
Stosując chromatografię kolumnową i cienkowarstwową badano występowanie karotenoidów w płetwach, skórze, mięśniach, wątrobie, jelicie, tłuszczu przy jelitowym, ikrze, mleczu szczupaka, Esox lucius L. w okresie przed tarłem, podczas tarła i po tarle. U badanych osobników tego gatunku ustalono obecność takich karotenoidów jak; α-, ε-, ß- karoten, α-, ß-kryptoksantyna, neoksantyna, 3'-epiluteina, zeaksantyna, tunaksantyna, echinenon, 3'-,4'-hydroksyechinenon, kantaksantyna, foenikoksantyna, α-, ß-doradeksantyna, astaksantyna, idoksantyna, diatoksantyna, epoksyd luteiny, anteraksantyna, mutatochrom, mutatoksantyna, rodoksantyna, ß-apo-2'-karotenal oraz deepoksyneoksantyna. Największą różnorodność karotenoidów zawartych w analizowanych częściach ciała ryb stwierdzono w okresie jesiennym, najmniejszą zaś - w okresie letnim. Ogólna zawartość karotenoidów w badanych częściach ciała szczupaka była różna przed, po i podczas tarła. Przed tarłem najwięcej karotenoidów stwierdzono w skórze i płetwach, w czasie tarła w wątrobie i jelicie, a po tarle w skórze.