PL
Celem prezentowanych badań była ocena stanu odżywienia i nawyków żywieniowych otyłych mężczyzn z populacji wielkomiejskiej. Grupę otyłych mężczyzn w wieku 20-60 lat (BMl ≥30 kg/m2) stanowiło 233 pracowników HTS w Krakowie. W ocenie stanu odżywienia uwzględniono wskaźniki antropometryczne, a oceny sposobu żywienia dokonano w oparciu o autorski kwestionariusz zachowań żywieniowych. Ocena stanu odżywienia otyłych mężczyzn wykazała spadek przeciętnych wartości sumy 4 fałdów skórno-tłuszczowych, obwodu ramienia i beztłuszczowej masy ciała a wzrost wskaźnika WHR i zawartości tkanki tłuszczowej wraz z wiekiem badanych. Błędy żywieniowe otyłych mężczyzn dotyczą między innymi: spożywania 1-2 posiłków w ciągu dnia (około 10%) i ich nieregularności (od 1/2 do 3/4 badanych), późnej pory kolacji (około 15% próby), częstego dojadania między posiłkami (ponad 1/4 badanych), planowania kolacji jako najbardziej kalorycznego posiłku (8-19%), zbyt niskiej częstości spożywania ryb (około 1/3 próby), warzyw i owoców (ponad 3/4 ogółu) oraz regularnego sięgania po wyroby cukiernicze (blisko 1/3 otyłych mężczyzn do 50 r.ż.).
EN
The aim of the presented research was to evaluate the state of nutrition and dietary habits among obese men from city population. The group of obese men aged 20-60 years old (≥30 kg/m2) comprised 233 employers of Tadeusz Sendzimir's Steelworks in Cracow. In the research anthropometric indices were taken into consideration; the evaluation of dietary choices was conducted by means of an author's questionnaire. The evaluation of nutrition among obese men showed the decrease in the average value of the sum of 4 fatty-dermal folds, arm size and fat free body mass as well as the increase of WHR and the content of fatty tissue along with the respondents' age. Dietary errors of obese men concern among the others: consuming 1-2 meals daily (from 1/2 up to 3/4 of the tested men), late time of consuming supper ( around 15% of the sample group), frequent snacking between the meals (above 1/4 of the group), arranging supper as the most calorific meal of the day (8-19%), insufficient frequency of fish (around 1/3 of the group), vegetable and fruit intake (above 3/4 of the total number) and regular consumption of confectionery products (around 1/3 of the obese men until 50 years of age).