PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 28 | 2 |

Tytuł artykułu

Mikotoksyny z grupy trichotecenow w zywnosci

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

Wydawca

-

Rocznik

Tom

28

Numer

2

Opis fizyczny

s.169-177,rys.,tab.

Twórcy

autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, Warszawa
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Bottalico A.: Fusarium diseases of cereals: Species complex and related mycotoxin profiles in Europe. J. Plant Pathol., 1998, 80, 2, 85-103.
  • 2. Czerwiecki L.: Mikotoksyny w żywności jako czynnik zagrożenia zdrowotnego. Żywn. Żyw. Zdr., 1997, 6, 4, 292-300.
  • 3. Gąsiorowski H.: Ziarno wadliwe. Przyczyny, objawy oraz sposoby zapobiegania i wykorzystania takiego ziarna. Przegl. Zbóż.-Młyn., 2000,64, 6, 11-13.
  • 4. Jackson L.S., Bullerman L.B.: Effect of processing on Fusarium mycotoxins. Adv. Exp. Med. Biol., 1999, 459, 243-261.
  • 5. Jeleń H., Kamiński E.: Tworzenie scirpentriolu i jego pochodnych przez szczepy Fusarium sambucinum. Bromat. Chem. Toksykol., 1997, 30, 1, 79-86.
  • 6. Josephs R. D., Krska R., Grasserbauer M., et al.: Determination of trichothecene mycotoxins in wheat by use of supercritical fluid extraction and high-performance liquid chromatography with diode array detection or gas chromatography with electron capture detection. J. Chromat. A 795, (1998), 297-304.
  • 7. Kluczek J.P.: Mikotoksyny w zarysie. Bydgoszcz, Wydawn. Uczelniane Akad. Techn.-Roln. 2000, s. 120-131.
  • 8. Kotal F., Holadova K., Hajslova J., et al.: Determination of trichotecenes in cereals. J. Chromat. A 830, (1999), 219-225.
  • 9. Krska R.: Performance of modern sample preparation techniques i the analysis of Fusarium mycotoxins in cereals. J. Chromat. A 815, (1998), 49-57.
  • 10. Leal M., Gonzalez de Majia E.: Toxicological and nutritional implications of T-2 toxin. Food Sci. Technol. Int., 1997, 3, 4, 241-250.
  • 11. Lisa M.C., Kruger S.C., McAlice B.T., et al.: Quantification of deoxynivalenol wheat using an immunoaffinity column and liquid chromatography. J. Chromat. A, 859, (1999), 23-28.
  • 12. Materiały z Regional Trainning Workshop on Development of Quality Assurance for Mycotoxin Analysis of Food and Feed for Eastern European Countries. Austria, Wiedeń, IAEA, 2000.
  • 13. Mirocha C.J., Kolaczkowski E., Xie W., et al.: Analysis of deoksynivalenol and its cerivatives (batch and single kernel) using gas chromatography/mass spectrometry. J. Agric. Food. Chem., 1998, 46, 4, 1414-1418.
  • 14. Nikonorow M., Urbanek-Karłowska B.: Toksykologia żywności., Warszawa, PZWL, 1987, s. 325-327.
  • 15. Peraica M.: Toxic effects of mycotoxins in humans. Bull. WHO 1999, 77, 9, 754-766.
  • 16. Perkowski J., Jeleń H., Kiecana I., et al.: Natural contamination of spring barley with group A trichothecene mycotoxins in south-eastern Poland. Food. Addit. Contam., 1997, 14, 4, 321-325.
  • 17. Razzazi-Fazeli E., Böhm J., Luf W.: Determination of nivalenol and deoxynivalenol in wheat using liquid chromatography - mass spesktrometry with negative ion atmospheric pressure chemical ionisation. J. Chromat. A 1999, 854, 45-55.
  • 18. Schollenbergger M., Lauber U., Jara H. T., et al.: Determination of eight trichotecenes by gas chromatography - mass spektrometry after sample clean-up by a two-stage solid-phase exstraction, J. Chromat. A 1998, 815, 123-132.
  • 19. Szczepaniak W.: Metody instrumentalne w analizie chemicznej. Wydawn. Nauk. Warszawa, PWN, 1999, 281-334.
  • 20. Toshitsugu T., Atsushi Y., Shigeto I., et al.: Simultaneous determination of trichothecene mycotoxins and zearalenone in cereals by gas chromatography-mass spektrometry. J. Chromat. A 2000, 882, 23-28.
  • 21. Trapp S.C., Hohn T.M., McCormick S., et al.: Characterization of the gene cluster for biosynthesis of macrocyclic trichothecenes in Myrothecium roridum. Mol. Gen. Genet., 1998, 257, 4, 421-432.
  • 22. Won-Bo S., Kim J., Seo J.A., et al.: Natural occurrence of trichothecenes and zearaenone in Korean and imported beers. Food Addit. Contam., 1997, 14, 1, 1-5.
  • 23. Yoshiki O., Aoki Y., Tani N., et al.: Direct analysis of several Fusarium mycotoxins in cereals by capillary gas chromatography - mass spectrometry. J. Chromat. A 1998, 815, 59-65.
  • 24. Zieliński W., Rajcy A.: Metody spektroskopowe i ich zastosowanie do identyfikacji związków organicznych. Warszawa, WNT, 2000, s. 436-500.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-6104e73d-d1bb-440c-bc4c-ccf71c1fc005
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.