PL
Badano możliwość wiązania jonów Mg2+ przez szczep drożdży piwowarskich Saccharomyces cerevisiae Nr 1. Hodowle drożdży prowadzono na podłożu YPD wzbogaconym w sole magnezu MgS04-7H20 lub MgCl2-6H20, metodą stacjonarną (bez napowietrzania). Sole dodawano w takiej ilości, aby udział czystego pierwiastka w podłożu wynosił 0,25 g/dm3, 0,50 g/dm3 lub 1,25 g/dm3. Podłoże YPD wzbogacano w jony Mg2+ na początku hodowli lub pod koniec fazy logarytmicznego wzrostu drożdży. Celem oceny trwałości związania jonów Mg2+ z komórkami drożdży piwowarskich zawartość magnezu oznaczano w odwirowanej biomasie drożdży przemywanych i nie przemywanych wodą dejonizowaną. Badany szczep wykazał zdolność trwałego wiązania jonów Mg2+ z podłoży doświadczalnych. Dodatek MgCl2*6H20 sprzyjał wiązaniu magnezu z podłoża YPD przez drożdże piwowarskie oraz pozwalał uzyskać nieco wyższe plony biomasy (dla dawek jonów Mg2+ 0,50 g/dm3 i 1,25 g/dm3), niż z podłoży doświadczalnych z dodatkiem soli MgS04-7H20. Najwięcej magnezu trwale związanego z biomasą komórkową (15,20 mg Mg2+/dm3 podłoża) otrzymano po 24-godzinnej hodowli z dodatkiem soli chlorkowej w ilości 1,25 g Mg2+/dm3 podłoża.
EN
In the research, the No. 1 Sacharomyces cerevisiae brewery yeast strain capacity to bind the Mg2+ ions was studied. The yeast was cultivated in stationary conditions in the YPD medium enriched with the MgS04-7H20 or MgCl2-6H20 magnesium salts. The salts were being added in such an amount, to make the sheer element content in the medium amount to 0.25 g/dm3; 0.5 g/dm3 or 1.25 g/dm3. The YPD medium was enriched with magnesium ions at the beginning of the cultivation or in the end of the logarithmic phase of yeast growth. In order to evaluate the stability of bonds of Mg2+ ions with brewery yeast cells, the magnesium content was evaluated in the centrifuged yeast biomass that had and had not been washed with deionized water. The studied strain proved its capacity of permanent bonds with magnesium ions originating from the experimental media. MgCl2-6H20 added to the cultivation, favoured the binding of magnesium form the YPD medium by the brewery yeast and allowed obtaining slightly higher biomass yield than from experimental media with MgS04-7H20 salt added. The largest number of biomass and magnesium that had bound with it (15.20 Mg2+/dm3 of medium) was obtained after 24-hour cultivation with chloric salt added in the amount of 1.25 g Mg2+/dm3 of medium.