PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 01 | 2 |

Tytuł artykułu

Badanie zdolnosci wiazania magnezu przez drozdze piwowarskie Saccharomyces cerevisiae w warunkach hodowli stacjonarnej

Warianty tytułu

EN
The study of saccharomyces cerevisiae brevery yeast strain capacity of binding with magnesium in stationary conditions

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badano możliwość wiązania jonów Mg2+ przez szczep drożdży piwowarskich Saccharomyces cerevisiae Nr 1. Hodowle drożdży prowadzono na podłożu YPD wzbogaconym w sole magnezu MgS04-7H20 lub MgCl2-6H20, metodą stacjonarną (bez napowietrzania). Sole dodawano w takiej ilości, aby udział czystego pierwiastka w podłożu wynosił 0,25 g/dm3, 0,50 g/dm3 lub 1,25 g/dm3. Podłoże YPD wzbogacano w jony Mg2+ na początku hodowli lub pod koniec fazy logarytmicznego wzrostu drożdży. Celem oceny trwałości związania jonów Mg2+ z komórkami drożdży piwowarskich zawartość magnezu oznaczano w odwirowanej biomasie drożdży przemywanych i nie przemywanych wodą dejonizowaną. Badany szczep wykazał zdolność trwałego wiązania jonów Mg2+ z podłoży doświadczalnych. Dodatek MgCl2*6H20 sprzyjał wiązaniu magnezu z podłoża YPD przez drożdże piwowarskie oraz pozwalał uzyskać nieco wyższe plony biomasy (dla dawek jonów Mg2+ 0,50 g/dm3 i 1,25 g/dm3), niż z podłoży doświadczalnych z dodatkiem soli MgS04-7H20. Najwięcej magnezu trwale związanego z biomasą komórkową (15,20 mg Mg2+/dm3 podłoża) otrzymano po 24-godzinnej hodowli z dodatkiem soli chlorkowej w ilości 1,25 g Mg2+/dm3 podłoża.
EN
In the research, the No. 1 Sacharomyces cerevisiae brewery yeast strain capacity to bind the Mg2+ ions was studied. The yeast was cultivated in stationary conditions in the YPD medium enriched with the MgS04-7H20 or MgCl2-6H20 magnesium salts. The salts were being added in such an amount, to make the sheer element content in the medium amount to 0.25 g/dm3; 0.5 g/dm3 or 1.25 g/dm3. The YPD medium was enriched with magnesium ions at the beginning of the cultivation or in the end of the logarithmic phase of yeast growth. In order to evaluate the stability of bonds of Mg2+ ions with brewery yeast cells, the magnesium content was evaluated in the centrifuged yeast biomass that had and had not been washed with deionized water. The studied strain proved its capacity of permanent bonds with magnesium ions originating from the experimental media. MgCl2-6H20 added to the cultivation, favoured the binding of magnesium form the YPD medium by the brewery yeast and allowed obtaining slightly higher biomass yield than from experimental media with MgS04-7H20 salt added. The largest number of biomass and magnesium that had bound with it (15.20 Mg2+/dm3 of medium) was obtained after 24-hour cultivation with chloric salt added in the amount of 1.25 g Mg2+/dm3 of medium.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

01

Numer

2

Opis fizyczny

s.55-69,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
autor

Bibliografia

  • Birch R.M., Walker G.M., 2000. Influence of magnesium ions on heat shock into S. cerevisiae cell by hypotonic downshift. Enzyme Microbiol. Technol., 26, 678-687.
  • Blackwell K.J., Tobin J.M., Avery S.W., 1997. Manganese uptake and toxicity in magnesium - supplemented and unsupplemented Saccharomyces cerevisiae. Appl. Microbiol. Biotechnol., 47, 180-184.
  • Blackwell K.J., Singleton I., Tobin J.M., 1995. Metal cation uptake by yeast: a review. Appl. Microbiol. Bitechnol., 43, 579-584.
  • Brady D., Duncan J., 1994. Bioaccumulation of metal cations by Saccharomyces cerevisiae. Appl. Microbiol. Biotechnol., 41, 149-154.
  • Bryłka J., Więckowska E., Lewandowski W., Stępniak S., Bortnowska-Bareła B., 1995. Eksperymentalna chemia fizyczna. Wyd. SGGW Warszawa.
  • Brzozowska A., 1998. Składniki mineralne w żywieniu człowieka. PWN Warszawa.
  • BurbiankaM., Pliszka A., 1983. Mikrobiologia żywności. PZWL Warszawa.
  • Cameron I., Smith N., 1989. Cellular concentration of magnesium and other ions on relation to protein synthesis, cell proliferation and cancer. Magnesium - Bull., 8, 31-44.
  • Jones R., Greenfield P., 1984. A review of yeast nutrition: growth and fermentation requirements. Proc. Biochem., 4, 48-54.
  • Krejpcio Z., Czarnocińska J., Kolanko M., Gawęcki J., Wójciak R., Filipowski P., 1999. Ocena bioprzyswajalności magnezu z soli mlecznowej. Biul. Magnezol., 4(1), 116-122.
  • Lipke P.N., Ovalle R., 1998. Cell wall architecture in yeast: new structure and new challanges. J. Bacteriol., 180 (15), 3735-3740.
  • Lo W., Chua H., Lam K.H., 1999. A comparative investigation in the biosorption of lead by filamentous fungal biomass. Chemosphere, 39 (15), 2723-2726.
  • MacDiarmid C.W., Gardner R.C., 1998. Overexpresion of the Saccharomyces cerevisiae magnesium transport system confers resistance to aluminium ion. J. Biol. Chem., 273 (3), 1727-1732.
  • Mardarowicz L., 1997. Drożdże w żywieniu drobiu. Polskie drobiarstwo, 9.
  • Olędzka R., 1999. Wchłanianie magnezu. Biul. Magnezol., 4 (2), 229-235.
  • Pasternak K., 1999. Magnez w fizjologii człowieka. Biul. Magnezol., 4 (2), 480-485.
  • Pastemakiewicz A., Tuszyński T., 1997. Effects of calcium, magnesium, cobalt (III) and zinc cations on the Saccharomyces cerevisiae growth. Pol. J. Food Nutr. Sci., 47 (4), 61-70.
  • Rees M., Steward G., 1997. The effects of increased magnesium and calcium concentration on yeast fermentation performance in high gravity worts. J. Inst. Brew., 103, 287-291.
  • Rees M., Steward G., 1999. Effects of magnesium, calcium and wort oxygenation on the fermentative performance of Ale and Lager strains fermenting normal and high gravity worts. J. Inst. Brew., 105 (4), 211-217.
  • Soral-Śmietana M., Wronkowska M., Świgoń A., Kłębukowska L., 1999. Biopierwiastki - możliwości tworzenia kompleksów z polimerami organicznymi. Biul. Magnezol., 4 (2), 418-423.
  • Suizu T. Tsutsumi H., Kawado A., Imayasu S., Inose T., Kimura A., Murata K., 1994. Induction of yeast sporulation by lysine - related compounds and glutathione - rich conditions. J. Ferment. Bioeng., 77 (5), 568-572.
  • Świątkiewicz S., Korelski J., 1998. Organiczne źródła mikroelementów w żywieniu drobiu. Biul. Inf. IŻŻ, 36 (3), 49-60.
  • Tuszyński T., Pastemakiewicz A., 2000. Bioaccumulation of metal ions by yeast cell of Saccharomyces cerevisiae. Pol. J. Food Nutr. Sci., 4, 31-39.
  • Walker G., Duffus J., 1980. Magnesium ions and the control of the cell cycle in yeast. J. Cell Sci., 42, 329-356.
  • Walker G., 1994. The roles of magnesium in biotechnology. Crit. Rev. Biotechnol., 14 (4), 311-354.
  • Walker G., Birch R., 1996. Magnesium, calcium and fermentative metabolism in industrial yeasts. J. Am. Soc. Brew. Chem., 54 (1), 13-18.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-60b51228-a546-44b1-9119-a11de66e1a9c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.