PL
Do większości kampylobakterioz dochodzi w warunkach domowych i w punktach zbiorowego żywienia. Są najczęściej wynikiem błędu człowieka, tj. nieprawidłowo przeprowadzonego procesu przygotowywania żywności, umożliwiającego przeżycie Campylobacter, lub nieprzestrzegania zasad higieny. Powszechność występowania Campylobacter sprzyja wtórnemu zanieczyszczeniu nim żywności z różnych, często przypadkowych, źródeł pośrednich. Znacznie większa, w porównaniu z innymi patogenami jelitowymi, wrażliwość na czynniki środowiskowe sprzyja skutecznemu eliminowaniu Campylobacter z żywności. Zatem przestrzeganie zasad higieny, kontrola parametrów procesu przetwórczego żywności czy procesu uzdatniania wody pitnej to skuteczne sposoby walki z Campylobacter.
EN
Majority of campylobacteriosis are sporadic cases taking place after consumption of food prepared at home or canteens. They are mostly caused by human negligence, i.e. incorrect processing parameters applied allowing Campylobacter to survive or due to faulty hygienic practices while preparing food. Prevalence of Campylobacter favors the secondary contamination of food from variety of intermediate sources, frequently incidental. Much higher sensitivity to environmental factors, when compared to other food pathogens, makes elimination of Campylobacterfrom food to be very efficient. So, following the rules of hygienic practices, proper processing parameters applied to food and potable water are efficient ways to combat and get rid of Campylobacter.