PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 13 | 2 |

Tytuł artykułu

Aktywnosc przeciwutleniajaca koenzymu Q10, fitosteroli oraz glutationu w reakcji autooksydacji emulsji tluszczu roslinnego

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem niniejszej pracy było określenie aktywności przeciwutleniającej koenzymu Q₁₀, fitosteroli oraz glutationu, której miarą było hamowanie tworzenia się wtórnych lotnych produktów utleniania, w następstwie oksydacji kwasów tłuszczowych zawartych w oleju słonecznikowym, zemulgowanym w środowisku typowym dla emulsji spożywczych. Substancje dodawano w jednakowym stężeniu (5 mg%), a utlenianie katalizowano dodatkiem jonów Fe(II) w temp. 37°C. Oznaczenie obecności głównego, wtórnego, lotnego produktu utleniania - heksanalu - dokonano, stosując chromatografię gazową sprzężoną ze spektrometrią mas (GC-MS), poprzedzonej mikroekstrakcją do fazy stałej związków lotnych z warstwy nadpowierzchniowej emulsji (HS-SPME). Izolację fitosteroli przeprowadzono z kondensatu, pozostałości przy odwanianiu olejów roślinnych, i scharakteryzowano skład otrzymanego preparatu fitosteroli za pomocą techniki GC-MS. Stwierdzono aktywność prooksydacyjną glutationu (do -105%) oraz fitosteroli (do -41%) przez cały okres utleniania emulsji. Natomiast koenzym Q₁₀ do 3. dnia utleniania emulsji wykazywał efekt przeciwutleniający (do 18%), potem od 7. dnia efekt prooksydacyjny (do - 41%). Aktywność przeciwutleniajacą (do 33%) stwierdzono przy dodatku do emulsji koenzymu Q₁₀, fitosteroli oraz glutationu przez cały okres utleniania, stąd można sądzić o wystąpieniu synergizmu między badanymi substancjami. Tempo przyrostu ilości heksanalu przez cały okres utleniania wszystkich emulsji było podobne, jedynie w emulsji z dodatkiem koenzymu Q₁₀ odnotowano szybsze jego powstawanie.
EN
The aim of this study was the evaluation of antioxidative properties of coenzyme Q₁₀, phytosterols and glutathione, represented as inhibition of formation of secondary oxidation products as a result of oxidation of fatty acids - present in sunflower oil which is emulsified in typical food products conditions. The tested substances were added in concentration 5 mg%, the oxidation was catalyzed by Fe(II) ions addition at 37°C. Evaluation of the main oxidation secondary product (hexanal) occurrence was performed using gas chromatography coupled with mass spectrometry (GC-MS) after headspace solid phase microextraction of volatile compounds (HS-SPME). Moreover, the isolation of phytosterols from plant oils deodorization distillate was carried and characterization of the phytosterols mixture was done using GC-MS. The prooxidant activity of glutathione (up to -105%) and phytosterols (up to -41%) was observed, whereas coenzyme Q₁₀ up to third day of emulsion oxidation acted as antioxidant (up to 18%), but from 7th day acted as prooxidant (up to - 41%). The antioxidant activity (up to 33%) of combination: coenzyme Q₁₀, phytosterols and glutathione was observed, therefore there can be assumed that synergetic effect occurred. The increase rate of hexanal quantity during oxidation period for all the emulsions was similar, only in emulsion with coenzyme Q₁₀ its faster formation was observed.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

13

Numer

2

Opis fizyczny

s.334-341,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159C, 02-776 Warszawa
autor

Bibliografia

  • [1] Chaudière J., Ferrari-Iloiou R.: Intracellular antioxidants: from chemical to biochemical mechanisms. Food Chem. Toxic., 1999, 37, 949-962.
  • [2] Pirjo-Mattila P., Kumpulainen J.: Coenzymes Q9 and Q10: Contents in foods and dietary intake. J. Food. Comp. Anal., 2001, 14, 409-417.
  • [3] Piironen K., Lindsay D.G., Miettinen T.A., Toivo J., Lampi A-M.): Plant sterols: biosynthesis, biological function and their importance to human nutrition. J. Sci. Food Agric., 2000, 80, 939-966.
  • [4] Moreau R.A., Whitaker B.D., Hicks K.B.: Phytosterols, phytostanols, and their conjugates in foods: structural diversity, quantitative analysis, and health-promoting uses. Progress in Lipid Research, 2002, 41, 457-500.
  • [5] Winter J.: Sterols: the key to heart health. Functional Foods & Nutraceuticals, 2004, 11, 40-44.
  • [6] Jacob R.A.: The integrated antioxidant system. Nutr. Res., 1995, 15 (5), 755-766.
  • [7] Czeczot H.: Antyoksydacyjne działanie glutationu. Farmacja Polska, 2003, 59 Supl., 4-9.
  • [8] Dias A.C.P., Fernandes P., Cabral J.M.S., Pinheiro H.M.: Isolation of a biodegradable sterol-rich fraction from industrial wastes. Bioresource Technol., 2002, 82, 253-260.
  • [9] Stashenko E.E, Puertas M.A., Martinez J.R.: SPME determination of volatile aldehydes for evaluation of in-vitro antioxidant activity. Anal. Bioanal. Chem., 2002, 373, 70-74.
  • [10] Arthur C.L., Pawliszyn J.: Solid phase microextraction with thermal desorption using fused silica optical fibers. Anal. Chem., 1990, 62, 2145-2148.
  • [11] Beltran G., Paz-Aguilera M., Gordon M.H.: Solid phase microextraction of volatile oxidation compounds in oil-in-water emulsions. Food Chem., 2005, 92, 401-406.
  • [12] Guillén M.D., Cabo N., Ibargoitia M.L., Ruiz A.: Study of both sunflower oil and its headspace throughout the oxidation process. Occurrence in the headspace of toxic oxygenated aldehydes. J. Agric. Food Chem., 2005, 54(4), 1093-1101.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-5f6a8bd7-4fb6-4b03-b1b2-e9c0b05a7755
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.