PL
Analizowano wpływ chorób metabolicznych, występujących w formie subklinicznej, na skład chemiczny oraz parametry technologiczne mleka krów. Analiza statystyczna nie wykazała istotnych zależności między składem chemicznym i parametrami technologicznymi a rodzajem występujących zaburzeń metabolicznych. Jedynie w przypadku zawartości mocznika obserwowano istotne i wysoko istotne różnice między grupami. Najwyższy poziom mocznika stwierdzono w grupie krów z subkliniczną zasadowicą metaboliczną (III) - 291 mg·1⁻¹, natomiast najniższy w grupie krów z kwasicą i ketozą metaboliczną (V) - 182 mg·1⁻¹.
EN
The aim of study was to determine the effect of metabolic diseases on variability of composition and technological parameters of cow’s milk. Blood and milk samples were collected from 60 cows in 2nd and 3rd lactation until third weeks after calving. On the base of blood analyses, cows were divided on 6 groups. In milk samples, basic milk composition and casein, urine content total bacterial count, somatic cell count, active and titrable acidity, density, resistance and ethanol stability were determined. The not significant differences of milk composition and technological parameters depending on metabolic diseases were established.