EN
The study material consisted of the following fruit beverages: (1) apple, (2) apple-orange-peach, (3) apple-cherry, and (4) apple-chokeberry, produced by Fructo-Maj in Milejów near Lublin. Contents of phenolic acids, anthocyanins, and ability to neutralize free synthetic ABTS and DPPH radicals were determined just after producing and 3 months of storage. Beverage storage had a negative influence on polyphenols content. A decrease of polyphenolic activities resulting from the storage process was reported. The highest antioxidant properties were recorded for apple-chokeberry beverage, the lowest – for apple-orange-peach juice.
PL
Materiał badawczy stanowiły napoje owocowe: (1) jabłkowy, (2) jabłkowo-pomarańczowo-brzoskwiniowy, (3) jabłkowo-wiśniowy, (4) jabłkowo- aroniowy wyprodukowane przez Fructo-Maj w Milejowie/k Lublina. Badano zawartości: kwasów fenolowych, antocyjanów oraz zdolność „zmiatania” wolnych, syntetycznych rodników ABTS i DPPH po wyprodukowaniu i po 3 miesiącach przechowywania. Przechowywanie napojów wpływało niekorzystnie na zawartość polifenoli. Określano obniżenie aktywności polifenoli wynikające z procesu przechowywania. Najwyższe właściwości antyoksydacyjne posiadały napoje jabłkowo-aroniowe, najniższe napoje jabłkowo-pomarańczowobrzoskwiniowe.