PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | 38 | 09 |

Tytuł artykułu

Z doswiadczen stosowania ekstraktow chmielowych w browarach zachodnich

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono charakterystykę ekstraktów chmielowych - CO2 ekstraktu i ekstraktu etanolowego, a także warunki i efekty ekonomiczne ich stosowania. Omówiono też ocenę przydatności ekstraktu,jego dawkowanie i ściśle związaną z tym analitykę ekstraktów chmielowych.
EN
Characteristics of hop extracts (CO2 and ethanol extract), economical conditions and effects of its application were presented in this article. The estimation of extract usability, extract dosage and hop extract analysis were also discussed.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

38

Numer

09

Opis fizyczny

s.7-10,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor

Bibliografia

  • [1] Brauwelt 1993, nr 3, s. 378.
  • [2] Narziss L.: Abriss der Bierbrauerei 1992, s. 164.
  • [3] Narziss L., Kieninger H.: Hopfen u. Hopfenveredelungsprodukte 1970, s. 38.
  • [4] Dubiel Ł.: Dokumentacja IPF, P86-77/79.
  • [5] Dubiel Ł., Gołębiewski T.: Przem. Ferment, i Owoc. Warz., 1983, nr 8, s. 5.
  • [6] Dubiel Ł.: Przemysł Ferm. i Owoc. Warz., 1981, nr 4., s. 1.
  • [7] Dubiel Ł, Gołębiewski T.: Dokumentacja IPF 1971, 1972 r.
  • [8] Dubiel Ł., Kargul K., Zaorski T.: Nowoczesne Przetwórstwo Chmielu 1990, s. 44.
  • [9] Narziss L., Reicheneder E., Ngo-Da P.H:. Brauwelt 1981, s. 1785.
  • [10] Jäger P., Silberhumer H:. Mitt Versuchsst. Gärungsgew. Wien, 1983, s. 56.
  • [11] Jäger P.: Mitt. Versuchsst. Gärungsgew. Wien 1984, s. 84.
  • [12] Jäger P.: Mitt. Versuchsst. Gärungsgew. Wien 1985, s. 43.
  • [13] Narziss L., Reicheneder E., Scheller L. i Fredenstein L:. Brauwelt 1983, s. 442.
  • [14] Lösch H., Anderegg P., Pfenninger H.: Brauerei Rdsch. 1984, s. 233.
  • [15] Brauwelt, 1982, s. 346.
  • [16] Klüsters P.: Forum der Brauerei 1983, s. 17.
  • [17] Forster A., Anderegg P., Pfenninger H.: Brauerei Rdsch., 1984, s. 81.
  • [18] Sander W., Deublein D., Brauind. 1982, s. 997.
  • [19] Von Herst L.: Forum der Brauerei 1983, s. 12.
  • [20] Mitter W.: Brauerei Rdsch., 1989, s. 279.
  • [21] Mitter W., Ebeile M.: Brauerei u. Getränke Rdsch., 1991, s. 56.
  • [22] Fromm, Mayer-Bass: Brauwelt 1982, s. 349.
  • [23] Brauwelt 1987, s. 1574.
  • [24] Forster A., Schmidt R.: Brauerei Getränke Rdsch, 1992, s. 203.
  • [25] Analytica European Brewery Convention, IV wydanie, 1977.
  • [26] Norma Branżowa: BN 84, 3100-04.
  • [27] Analytica European Brewery Convention (rozdział 7.4.1.), 1984.
  • [28] Baranowski K., Dubiel Ł:. Dokumentacji Pracy IBPRS, 1990.
  • [29] Brauwelt 1993, s. 1514.
  • [30] Brauwelt 1993, s. 203.
  • [31] Biendl M., Hug H., Anderegg P.: Brauerei Getränke Rdsch., 1993, s. 7.
  • [32] Brauwelt 1993, s. 2262.
  • [33] Forster A.: Hopfem Rdsch., 1984, s. 471.
  • [34] Panglisch P., Monatschr. Brauwiss., 1990, s. 4.
  • [35] Schur F., Pfenninger H.: Brauerei Rdsch., 1976, s. 183.
  • [36] Dubiel Ł.: Materiały z konferencji naukowo-techn., SiTSpoż., Krasnystaw 1986.
  • [37] Dubiel Ł.: Dokumentacja Pracy, IFP 1988.
  • [38] Mittel Europeische Brauerei Analysen Komitet (MEBAK) 1990.
  • [39] Brauwelt Brevier 1993, s. 121.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-5e2b8a7a-fb7c-48d3-a26c-5137711c45aa
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.