PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 07 | 3 |

Tytuł artykułu

Sklad aminokwasowy wybranych odmian jeczmienia

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy oceniano masę 1000 ziaren, zawartość białka i skład aminokwasowy w 9 próbach jęczmienia: 8 odmian jęczmienia oplewionego i 1 ród jęczmienia nieoplewionego. Ziarno jęczmienia oplewionego cechowało się mniejszą masą 1000 ziaren i mniejszą zawartością białka w porównaniu z ziarnem nieoplewionym. Badane próby jęczmienia wykazują podobny skład aminokwasowy. Jęczmień nieoplewiony zawierał więcej kwasu glutaminowego i proliny oraz mniejsze ilości pozostałych aminokwasów w porównaniu z ziarnem oplewionym. Białka jęczmienia oplewionego cechowały się wyższą wartością odżywczą niż białka jęczmienia nieoplewionego.
EN
Kernel weight, protein content and amino acid composition were determined in 9 grain samples of barley, including 8 covered and 1 naked types. The covered samples were lower in kernel weight and in protein content than the naked type. In all barley samples there are identical patterns of amino acid composition. The naked barley contained more glutamic acid and proline and less of most of other amino acids than covered barley. A comparison with the FAO amino acid pattern indicates the high contents of essential amino acids in covered barley. Nutritionally the proteins of covered barley were better than naked barley.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

07

Numer

3

Opis fizyczny

s.39-47,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, ul.Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznan

Bibliografia

  • [1] Bansal H. C., Srivastava K. N, Eggum B. O., Mehta S. L.: Nutritional evaluation of high protein genotypes of barley. J. Sci. Food Agric., 28, 1977, 157.
  • [2] Behnke M.: Jęczmień jary. W: Syntezy wyników doświadczeń odmianowych. Zboża jare, 1139, 1998, 67.
  • [3] Behnke M.: Jęczmień ozimy. W: Syntezy wyników doświadczeń odmianowych. Zboża ozime, 1137, 1998, 21.
  • [4] Behnke M.: Charakterystyka i ocena wartości gospodarczej zarejestrowanych odmian jęczmienia jarego i ozimego. Pamiętnik Puławski, 112, 1998, 7.
  • [5] Bhatty R. S.: The potential of hull-less barley - a review. Cereal Chem., 63, 1986, 97.
  • [6] Bhatty R. S.: Nonmalting uses of barley. W: Barley: Chemistry and Technology. A. W. MacGregor, R. S. Bhatty (red.), AACC, St. Paul, MN, USA, 1993, 355.
  • [7] Edney M. J., Tkachuk T., MacGregor A. W.: Nutrient composition of the hull-less barley cultivar, Condor. J. Sci. Food Agric., 60, 1992, 451.
  • [8] FAO/WHO. Protein quality evaluation. Report series 51 FAO, Rome, 1991.
  • [9] Gąsiorowski H. (red.): Jęczmień - chemia i technologia. PWRiL, Poznań, 1997.
  • [10] Grzesiuk S., Kulka K.: Biologia ziarniaków. PWN, Warszawa, 1988.
  • [11] ICC-Standards Methods: No. 105/2: Determination of crude protein in cereals and cereals products for food and for feed.
  • [12] Instrukcja metodyczna oznaczania aminokwasów zawarta w: Analiza aminokiselin. Praha 4, Modrany, 1983.
  • [13] Katalog Polskich Norm i Norm Branżowych. Wydawnictwo Normalizacyjne, Warszawa 1992, 1993.
  • [14] Kawka A., Anioła J., Chalcarz A., Kołodziejczyk P., Gąsiorowski H.: Ocena składu chemicznego ziarna wybranych odmian jęczmienia. Żywność. Technologia. Jakość, 6 (3), 1999, 72.
  • [15] Kawka A., Klockiewicz-Kamińska E., Anioła J., Ciemiewska A., Gąsiorowski H.: Ocena niektórych wyróżników jakościowych odmian jęczmienia uprawianego w Polsce. Pamiętnik Puławski, 112, 1998, 83.
  • [16] Kiryluk J., Kawka, A., Gąsiorowski H., Chalcarz A., Anioła J.: Milling of barley to obtain β-glucan enriched products. Nahrung (w druku).
  • [17] Mougiakos C., Dylewicz P., Kawka A., Gąsiorowski H., Jezierska M.: Wpływ wysokobłonnikowego produktu z jęczmienia na profil lipidowy u pacjentów z hypercholesterolemią po zawale serca. Czynniki Ryzyka, 23, 1999, 49.
  • [18] Newman C. W., Newman R. K.: Nutritional aspects of barley as a food grain. ICC/SCF International Symposium „Barley for Food and Malt”, September 7 - 10, 1992, Uppsala, Sweden, 1992, 134.
  • [19] Newman R. K., Newman C.: Barley as a food grain. Cereal Foods World, 36, 1991, 800.
  • [20] Petkov K., Piech M., Łukaszewski Z., Kowieska A.: Porównanie składu chemicznego i wartości pokarmowej owsa nieoplewionego i oplewionego. Żywność. Technologia. Jakość, 6 (1), 1999, 253.
  • [21] Płoszyński M.: Wpływ nawożenia azotem na strukturę plonu jęczmienia jarego oraz na zawartość białka w ziarnie i jego skład aminokwasowy. Pamiętnik Puławski, 84, 1985, 89.
  • [22] Pomeranz Y., Eslick R. F., Robbins G. S.: Amino acid composition and malting and brewing performance of high-amylose and Hiproly barleys. Cereal Chem., 49, 1972, 629.
  • [23] Pomeranz Y., Robbins G. S., Smith R. T., Craddock J. C. Gilberston J. T.: Protein content and amino acid composition of barley from the world collection. Cereal Chem., 53, 1976, 497.
  • [24] Pomeranz Y., Robbins G. S., Wesenberg D. M., Hockett E. A., Gilbertson J. T.: Amino acid composition of two-rowed and six-rowed barleys. Cereal Chem., 21, 1973, 218.
  • [25] Pomeranz Y., Wesenberg D. M., Robbins G. S., Gilberston J. T.: Changes in amino acid composition of maturing Hiproly barley. Cereal Chem., 51, 1974, 635.
  • [26] Szukalska-Gołąb W.: Plony i zawartości białka u odmian jęczmienia jarego przy różnych dawkach azotu. Cz. II. Zawartość i plony białka oraz zawartość lizyny. Hod. Rośl. Aklim. i Nasien., 34, 1990, 13.
  • [27] Tallberg A., Eggum B. O.: Grain yields and nutritional qualities of some high-lysine barley hybrids. J. Cereal Sci., 4, 1986, 345.
  • [28] Wysokińska Z.: Produkty spożywcze i ich wartość odżywcza. PZWL, Warszawa, 1969.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-5d2d92ad-144d-460f-8e0d-126e7bb4f6b4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.