EN
Three plant extracts viz. bulbs of Allium sativum L. (Liliaceae), seeds of Annona squamosa L. (Annonaceae) and leaves of Vitex negundo L. (Verbenaceae) were evaluated against cowpea wilt pathogen, Fusarium oxysporum f. sp. ciceris by mycelial dry weight method under laboratory condtions. The mean mycelium dry weights of F. oxysporum of methanol and benzene extracts of A. sativum obtained from 125 g of crused dry plant material (bulbs) were 0.0113 and 0.0174 mg, respectively. This was followed by methanol and petroleum ether extracts of A. squamosa (0.2396 and 0.2381 mg). They effectively controlled mycelial growth of cowpea wilt pathogen, however V. negundo extracts did not cause any significant mycelium growth inhibition when compared to other plant extracts tested. Among the three plant extracts, methanol extracts of A. sativum bulbs could possibly be used for controlling F. oxysporum.
PL
W warunkach badano laboratoryjnych wpływ trzech ekstraktów roślinnych otrzymanych z cebul Allium sativum L. (Liliaceace), nasion Annona squamosa L. (Annonacease) i liści Vitex negundo L. (Verbenaceae) na wzrost grzybni gatunku Fusarium oxysporum f. sp. ciceris. Średnia sucha waga grzybni po zastosowaniu ekstraktów z A. sativum w metanolu i benzenie, uzyskanych z 125 g suchego materiału roślinnego wynosiła odpowiednio 0.0113 oraz 0.0174 mg. Sucha waga grzybni po zastosowaniu ekstraktów w metanolu oraz benzynie z nasion A. squamosa wynosiła 0.2396 i 0.2381 mg. Ekstrakty te skutecznie ograniczały wzrost grzybni gatunku F. oxysporum f. sp. ciceris. Ekstrakty otrzymane z V. negundo nie wykazały istotnego działania w porównaniu do pozostałych ekstraktów. Spośród wszystkich testowanych ekstraktów, ekstrakt w metanolu otrzymany z A. sativum mógłby być używany do zwalczania F. oxysporum f. sp. ciceris.