PL
Celem pracy było zbadanie, czy istnieje zależność pomiędzy wielkością spożycia witaminy C w diecie a jej stężeniem w soku żołądkowym u osób zdrowych (grupa I - kontrolna, n = 17) i chorych z zakażeniem Helicobacter pylori (H.p. grupa II, n - 21). Stwierdzono dodatnią korelację pomiędzy spożyciem witaminy C a jej stężeniem w soku żołądkowym w grupie I (r = 0,74, p < 0,001). Nie wykazano natomiast podobnej zależności u chorych z zakażeniem H.p. (r = 0,12, NS). Wyniki pracy wskazują na istnienie zaburzeń w wydzielaniu witaminy C do żołądka w przebiegu zakażenia H.p.
EN
The purpose of the study was to find out whether vitamin C intake in diet had an influence on vitamin C concentration in gastric juice in healthy subjects (group I-control, n = 17) and in patients with Helicobacter pylori (H.p.) infection (group II, n = 21). We observed a positive statistically significant correlation between vitamin C intake and its concentration in gastric juice in group I (r = 0,74, p < 0.001). It wasn't relation between the vitamin C intake and its concentration in gastric juice in patients with H.p. infection (r = 0.12, NS). The results point that vitamin C secretion via gastric mucosa is distturbed in the presence of H.p. infection.