PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | 04 | 1 |

Tytuł artykułu

Wplyw konstrukcji slimakow na efekt mieszania w jedno- i dwuslimakowych ekstruderach

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy przedstawiono rolę i znaczenie konstrukcji ślimaków (głównych organów roboczych ekstruderów) w prawidłowym przebiegu procesu mieszania obrabianych materiałów. Opis teoretyczny uzupełniono przykładami aplikacyjnymi, wyniki ilustrując graficznie.
EN
The importance of extruder screws design and their impact on the process of a good mixing of the processed materials has been discussed . Theoretical description has been complemented with application examples. The final results have been presented in graphs.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

04

Numer

1

Opis fizyczny

s.34-42,rys.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

  • Uniwersytet Rolniczy, Wageningen, Holandia
autor
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Bigg D. and Middleman S. (1975) A model for residence time distribution and strain. Ind. Eng. Chem. Fundam. 13, 66-71.
  • 2. Boissonnat P., Mange C., Bouvier J.M., Gelus M., (1988).: Modelling a twin-screw extruder by residence time distribution. Lecture at the 7th world congress on food science and technology. Singapore 28 sept- 2 oct.
  • 3. Bounie D., (1986) Etude de l'ecoulement et du melange axial dans un extrudeur bi-vis corotatif. These de l'Universite des Sciences et Techniques du Languedoc.
  • 4. Elemans P.H.M, Meijer H.E.H., (1990) On the modeling of continuous mixers. Part 2: The Cokneader. Polymer Engineering and Science 30 (15) 893-904.
  • 5. Franz P. (1985) The Buss kneader in extrusion technology. Buss, Pratteln.
  • 6. Jager T., van Zuilichem D. J., Stolp W., van't Riet K. (1988). Residence time distributions in extrusion cooking, Part 4: mathematical modelling of the axial mixing of a conical, counter-rotating, twin-screw extruder processing maize grits. Journal of Food Engineering. 8 (3) 157-72.
  • 7. Jager T., van Zuilichem D. J., Stolp W., van't Riet K. (1989). Residence time distributions in extrusion cooking, Part 5: the compression zone of a conical, counter-rotating, twin-screw extruder processing maize grits. Journal of Food Engineering. 9(3) 203-18.
  • 8. Jager T., van Zuilichem D. J., de Swart J. G., van't Riet K. (1991). Residence time distributions in extrusion cooking, Part 7: The Modelling of a corotating, twin-screw extruder fed with maize grits. Journal of Food Engineering. 14(3) 203-239.
  • 9. Jager T. (1992) Residence time distribution in twin-screw extruders. Doctoral Thesis Agricultural University of Wageningen.
  • 10. Levenspiel O. (1972) Chemical reaction engineering, 2nd ed. John Wiley and Sons. New York.
  • 11. Miller R. C. (1984). Effect of wear on twin-screw extruder performance Food Tech. 38 (2) 56-61.
  • 12. Potente H., Koch M. (1989) Residence time behaviour in grooved-barrel extruders. Advances in Polymer technology 9(2) 119-27.
  • 13. Shinnar R. (1987) Use of residence- and contact-time distribution in reactor design in Chemical reaction and reactor engineering, ed. J.J. Carberry, A. Varma. Marcel Dekker inc. New York 63-150.
  • 14. Shinnar R., Naor P. (1967) Residence time distribution in systems with internal reflux. Chem. Eng. Sci. 22 1369-74.
  • 15. Todd D. B., (1975) Residence time distribution in twin screw extruders, Polym. Eng. Sc. 15 437-442.
  • 16. Van Zuilichem D. J., Jager T., Stolp W. (1988a). Residence time distributions in extrusion-cooking. Part 2: Single screw extruders processing maize and soya. Journal of Food Engineering 7(3) 197-210.
  • 17. Van Zuilichem D. J., Jager T., Stolp W., de Swart J. G. (1988). Residence time distributions in extrusion- cooking. Part 3: Mathematical modelling of the axial mixing in a conical counter rotating twin screw extruder processing maize grits. Journal of Food Engineering 8(2) 109-27.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-5b9f4306-bdf9-4b58-8147-e94a7dfedea6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.