PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2009 | 55 | 3 |

Tytuł artykułu

Estimation of biological value of some species of mint [Mentha L.]

Warianty tytułu

PL
Ocena wartosci biologicznej wybranych gatunkow miety [Mentha L.]

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
In 2006–2007 the studies aimed to compare the biological value of fresh herb of wrinkledleaf mint (Mentha crispa L.), water mint (Mentha aquatica L.) and three varieties of peppermint: bergamot mint (Mentha x piperita L. var. citrata Ehrh.), white peppermint (Mentha x piperita L. var. officinalis Sole f. pallescens Camus) and black peppermint (Mentha x piperita L. var. officinalis Sole f. rubescens Camus) were carried out. Content of dry matter, chlorophyll a, total carotenoids, total polyphenols and antioxidant activity (herb and oil) differed significantly in the species and varieties of mint tested in the experiment. Significantly higher content of dry matter was noted for bergamot mint (24.24%), chlorophyll a – for black peppermint (1574.83 mg∙kg-1 f.m.), total carotenoids – for wrinkled-leaf mint (431.98 mg∙kg-1 f.m.), total polyphenols – for water mint (450.25 mg∙100g-1 f.m.) and antioxidant activity – for black peppermint, water mint and wrinkled-leaf mint (on average 84.43%). Among species tested in the experiment the highest antioxidant activity of the essential oil was assessed for wrinkled-leaf mint (29.78%).
PL
W latach 2006–2007 przeprowadzono doświadczenie mające na celu porównanie wartości biologicznej świeżego ziela mięty kędzierzawej (Mentha crispa L.), mięty nadwodnej (Mentha aquatica L.) oraz trzech odmian mięty pieprzowej: cytrynowej (Mentha x piperita L. var. citrata Ehrh.), białej (Mentha x piperita L. var. officinalis Sole f. pallescens Camus) i czarnej (Mentha x piperita L. var. officinalis Sole f. rubescens Camus). Oceniane w doświadczeniu gatunki i odmiany mięty różniły się istotnie zawartością suchej masy, chlorofilu a, karotenoidów ogółem, polifenoli ogółem oraz aktywnością antyoksydacyjną (ziela i olejku). Istotnie większą zawartość suchej masy notowano w zielu mięty cytrynowej (24,24%), chlorofilu a – w zielu mięty czarnej (1574,83 mg∙kg-1 św.m.), karotenoidów ogółem – w zielu mięty kędzierzawej (431,98 mg∙kg-1 św.m.), polifenoli – w zielu mięty nadwodnej (450,25 mg∙100g-1 św.m.) oraz aktywność antyoksydacyjną – w przypadku mięty czarnej, nadwodnej i kędzierzawej (średnio 84,43%). Istotnie największą aktywnością antyoksydacyjną olejku charakteryzowała się mięta kędzierzawa (29,78%).

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

55

Numer

3

Opis fizyczny

p.193-199,ref.

Twórcy

autor
  • West Pomeranian University of Technology, Slowackiego 17, 71-434 Szczecin, Poland
autor

Bibliografia

  • 1. Nickavar B, Alinaghi A, Kamalinejad M. Evaluation of the antioxidant properties of five Mentha species. Iranian J Pharm Res 2008; 7(3):203-9.
  • 2. Ożarowski A, Jaroniowski W. Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. IWZZ 1987:88-364.
  • 3. Dambrauskienë E, Viškelis P, Karklelienë R. Productivity and biochemical composition of Mentha piperita L. of different origin. Biologija 2008; 54(2):105-7.
  • 4. Hirasa K, Takemasa M. Spice science and technology. Marcel Dekker, New York 1998.
  • 5. Javanmardi J, Stushnoff C, Locke E., Vivanco J.M. Antioxidant activity and total phenolic content of Iranian Ocimum accessions. Food Chem 2003; 83:547-50.
  • 6. Katalinic V, Milos M, Kulisic T, Jukic M. Screening of 70 medicinal plant extracts for antioxidant capacity and total phenols. Food Chem 2006; 94:550-7.
  • 7. Ozgen U, Mavi A, Terzi Z, Yildirim A, Coskun M, Houghton PJ. Antioxidant properties of some medicinal Lamiaceae (Labiatae) species. Pharm Biol 2006; 44:107-12.
  • 8. Tepe B, Sokmen M, Akpulat HA, Sokmen A. Screening of the antioxidant potentials of six Salvia species from Turkey. Food Chem 2006; 95:200-4.
  • 9. Pietta PG. Flavonoids in medicinal plants. Dekker, New York 1998.
  • 10. Kähkönen MP, Hopia AI, Vuorela HJ, Rauha JP, Pihlaja K, Kujala TS, Heinonen M. Antioxidant activity of plant extracts containing phenolic compounds. J Agricult Food Chem 1999; 47(10):3954-62.
  • 11. Shadidi F, Janitha PK, Wanasundara PD. Phenolic antioxidants. Crit Rev Food Sci Nutr 1992; 32(1):67-103.
  • 12. Cai Y, Luo Q, Sun M, Corke H. Antioxidant activity and phenolic compounds of 112 traditional Chinese medicinal plants associated with anticancer. Life Sci 2004; 74:2157-84.
  • 13. Velioglu YS, Mazza G, Gao L, Oomah BD. Antioxidant activity and total phenolics in selected fruits, vegetables, and grain products. J Agric Food Chem 1998; 46(10):4113-17.
  • 14. Zheng W, Wang SY. Antioxidant activity and phenolic compounds in selected herbs. J Agric Food Chem 2001; 49(11):5165-70.
  • 15. Szőllősi R, Szőllősi Varga I. Total antioxidant power in some species of Labiatae (Adaptation of FRAP method). Acta Biologica Szegediensis 2002; 46(3-4):125-7.
  • 16. Capecka E, Mareczek A, Leja M. Antioxidant activity of fresh and dry herbs of some Lamiaceae species. Food Chem 2005; 93:223-6.
  • 17. Oszmiański J, Lamer-Zarawska E. Substancje naturalne w profilaktyce chorób nowotworowych. Wiadomości Zielarskie 1996; 7/8:9-11.
  • 18. Rumińska A. Poradnik plantatora ziół. Poznań 1991:262-73.
  • 19. Lichtenthaler HK, Wellburn AR. Determination of total carotenoids and chlorophylls a and b of leaf extracts in different solvents. Biochem Soc Trans 1983; 603:591-2.
  • 20. Singleton VL, Rossi JA Jr. Colorymetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. Am J Enol Viticulturae 1965; 16:144-58.
  • 21. Yen GC, Chen HY. Antioxidant activity of various tea extracts in relation to their antimutagenicity. J Agric Food Chem 1995; 43:27-32.
  • 22. Rossi M, Giussani E, Morelli R, Scalzo R, Nani RC, Torreggiani D. Effect of fruit blanching on phenolics and radical scavenging activity of highbush blueberry juice. Food Res Int 2003; 36:999-1005.
  • 23. Polish Pharmacopoeia VI. Warszawa 2002.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-5a4ec409-76b1-4563-a49b-737e679f837f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.