PL
W pracy prześledzono zmiany odczynu i zasobności gleby w przyswajalne formy makro- (P, K, Mg) i mikroelementów (B, Cu, Mn, Zn) w latach 1981-1989 zależnie od kategorii agronomicznej (gleby lekkie, lekkie, średnie i ciężkie). Próbki glebowe pobierano z warstwy ornej w 47 miejscowościach rozmieszczonych na terenie całego kraju; w sumie pobrano i przeanalizowano 38 tysięcy próbek glebowych. Stwierdzono, że odczyn i poziom zawartości makro- i mikroelementów były ściśle związane z kategorią agronomiczną gleby; wraz ze wzrostem kategorii zwiększało się pH i zawartość badanych składników pokarmowych. Zmiany wskaźników żyzności gleby na przestrzeni badanego okresu były w poszczególnych kategoriach agronomicznych na ogół niewielkie mieściły się w obrębie tej samej klasy zasobności.
EN
In the years 1981-1989 a thorough study was made of reaction and macro- (P, K, Mg) and micronutrients (B, Cu, Mn, Zn) resources of soils depending on their agronomical categories (very light, light, medium-heavy and heavy soils). Ploughing layer of soils at 47 localities placed all over the country was sampled; 38 thousands of soil samples were collected and analyzed. A strict relationship between reaction and macro- and micronutrients content level, and agronomical category of soil has been found; pH and nutrient resources of soils increased together with the category degree. Changes of soil fertility indexes of the respective categories were small in general throughout the investigation and were placed in the same soil fertility grade.