PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 07 | 1 |

Tytuł artykułu

Changes in daily dietary supply of energy and basic nutrients to pensioners between 1989-2004

Warianty tytułu

PL
Zmiany w podazy energii i podstawowych skladnikow odzywczych w racjach pokarmowych emerytow i rencistow w latach 1989-2004

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of the present studies was to determine the changes in daily dietary supply of energy, total protein, animal protein, total fat and carbohydrates in pensioners’ households during beginning and stabilization of market economy in Poland, i.e. in the period of 1989-2004. The calculations were based on data from the Statistical Yearbooks of the Republic of Poland, sections “Household Budgets” from 1990-2005, published by the Central Statistical Office (CSO). Daily dietary supply of energy and fat in pensioners’ households was excessive over the study period (150% and 200% of reference intake, respectively). Superfluous dietary fat supply could have resulted from the fact that the method used for these studies did not account for fat losses during frying and 10% inevitable wastage, which might also have contributed to overestimation of percentage of the reference intake for protein and total carbohydrates. There was a declining tendency in supply of all nutrients and energy over the study period, with the largest decrease in carbohydrate supply and the smallest for protein.
PL
Celem podjętych badań było określenie zmian w podaży energii, białka ogółem, białka zwierzęcego, tłuszczu ogółem i węglowodanów w racjach pokarmowych emerytów i rencistów zamieszkujących gospodarstwa domowe, w okresie początku i stabilizacji gospodarki rynkowej w Polsce, tj. w latach 1989-2004. Obliczenia wykonano na podstawie danych pochodzących z Roczników statystycznych GUS z lat 1990-2005 z działu Budżety gospodarstw domowych. Racje pokarmowe emerytów i rencistów cechowała w badanym okresie nadmierna podaż energii (150% normy) i tłuszczów (200% normy). Nadmierna podaż tłuszczu w racjach pokarmowych mogła być wynikiem nieuwzględniania w zastosowanej metodzie badawczej strat zużytego tłuszczu w wyniku smażenia oraz 10% nieuniknionych strat, które dodatkowo mogły podwyższać obliczone pokrycie normy dla białek i węglowodanów ogółem. Na przestrzeni badanych lat zaobserwowano tendencję spadkową w podaży wszystkich omawianych składników odżywczych oraz energii, największą w wypadku węglowodanów, a najmniejszą w wypadku białka.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

07

Numer

1

Opis fizyczny

p.49-58,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Agricultural University of Krakow, Balicka 122, 30-149 Krakow, Poland
autor

Bibliografia

  • Balas J., 2004. Kwasy tłuszczowe w rynkowych produktach spożywczych [Fatty acids in market food products - the oils, margarines, butter, mixed fats, confectionary products, fast foods, com products, salty snacks, seeds and nuts, mayonnaises]. Żyw. Człow. Metab. 31,2, 181-192 [in Polish].
  • Balas J., Pawlicka M., Jacórzyński B., Daniewski M., 2004. Zawartość tłuszczu i skład kwasów tłuszczowych wybranych dań gotowych [Fat and fatty acids content in selected ready to eat dishes]. Żyw. Człow. Metab. 31,1, 49-55 [in Polish].
  • De Groot L.C., Verheijden M., Verheijden M.W., de Henauw S., Schroll M., van Staveren W.A., 2004. Lifestyle, nutritional status, health, and mortality in elderly people across Europe: a review of the longitudinal results of the SENECA study. J. Gerontol A: Biol. Sci. Med. Sci. 59, 1277-1284.
  • Gibson L., Green M.W., 2002. Nutritional influences on cognitive function: mechanisms of susceptibility. Nutr. Res. Rer. 15, 169-206.
  • Hryniewiecki L., Grzymisławski M., Grala T., Adam W., 1995. Stan odżywiania i sposób odżywiania wybranej populacji m. Poznania w wieku powyżej 65 lat [Nutritional State and food consumption pattems of selected Poznań population in age over 65]. In: Materiały z Konferencji Naukowej „Żywienie ludzi starszych w gospodarce rynkowej”. 8-9 czerwca 1995. Warszawa [in Polish].
  • Jethon Z., Grzybowski A., 2000. Medycyna zapobiegawcza i środowiskowa [Preventive and environmental medicine]. PZWL Warszawa, 307-315 [in Polish],
  • Klebaniuk R., Kwiecień M., Matras J., 2003. Proecological models of food consumption pattems of elderly people. Żyw. Człow. Metab. 30, 1/3, 14-15 [in Polish],
  • Kołłajtas-Dołowy M., Tyska M., 2004. Świadomość żywieniowa ludzi starszych w relacji do ich potraw i zachowań żywieniowych [The nutritional knowledge of elderly people, theirs attitudes and nutritional habits]. Żyw. Człow. Metab. 31, 1, 3-17 [in Polish].
  • Krajewski K., 1996. Wybrane czynniki kształtujące zmiany w spożyciu tłuszczów stołowych w Polsce w latach 1990-1995 [Chosen factors of table fats consumption changes determination Poland, in 1990-1995], Żywn. Nauka Techn. Jakość 4(9), 32-45 [in Polish].
  • Leszczyńska T., Pisulewski M.P., 2004. Wpływ wybranych składników żywności na aktywność psychofizyczną człowieka [Potential impact of selected nutrients on the human psychophysical activity], Żywn. Nauka Techn. Jakość 1(38), 12-24 [in Polish].
  • Lutomirski J., 1996. Starość stale aktualny temat (V). Chorują inaczej [Old age still actual topie (V). To be ill in otherwise]. Zdrowa Żywn. 1(31), 16-18 [in Polish].
  • Manini T.M., Everhart J.E., Patel K.V., et. al., 2006. Daily activity energy expenditure and mortality among older adults. JAMA 296, 171-179.
  • Marshall T.A., Warren J.J., Hand J.S., Xie X.J., Stumbo P.J., 2002. Oral health, nutrient intake and dietary quality in the very old. J. Am. Dent. Assoc. 133, 10, 1369-1379.
  • Myszkowska-Ryciak J., Bujko J., Malesza M., 2003. Ocena sposobu żywienia kobiet w podeszłym wieku zrzeszonych w Uniwersytecie Trzeciego Wieku w Warszawie [Estimation of nutrition manner of women at advanced age students of the University for Seniors in Warsaw]. Żyw. Człow. Metab. 30, 1/2, 357-361 [in Polish].
  • Rejman K., Sawicka B., Świstak E., 1995. Zmiany w spożyciu żywności w gospodarstwach domowych emerytów i rencistów w latach 90. w świetle badań budżetowych GUS [Food consumption changes in pensioners’ households in 90 years according to Statistical Yearbooks-Budgets of Households], In: Materiały z Konferencji Naukowej „Żywienie ludzi starszych w gospodarce rynkowej. Warszawa [in Polish].
  • Roczniki statystyczne Głównego Urzędu Statystycznego z lat 1990-2005 [Statistical yearbooks of the Republic of Poland. 1990-2005], GUS Warszawa [in Polish].
  • Roszkowski W., Brzozowska A., 1994. Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia ludzi starszych w Europie - projekt badawczy SENECA. Część 2. Ocena sposobu żywienia [Assessment of food itake and nutritional status of elderly people in Europe - Seneca research project. Part 2. Assessment of food intake]. Żyw. Człow. Metab. 21, 1, 35-48 [in Polish].
  • Roszkowski W., 1997. Specyfika żywienia ludzi starszych [Specificity of food consumptions pattems of older people], Przem. Spoż. 6, 11-13 [in Polish].
  • Roszkowski W., Kiepurski A., Wronowski S., 1991. Zmiany w żywieniu osób w wieku podeszłym po urynkowieniu gospodarki żywnościowej. Wpływ urynkowienia na zmiany w spożyciu żywności i ich konsekwencje w stanie odżywiania [Food consumption changes of elderly people in market economy. Influence of market economy on food consumption changes and its consequence on nutritional State]. Warsaw, 44^ł7 [in Polish].
  • Speakman J.R., Selman C., McLs J.S., Harper E.J., 2002. Living fast, dying when? The link between aging and energetics. J. Nutr. 132 (suppl), 1583-1597.
  • St-Onge M., Mignault D., Allison D.B., Rabasa-Lhoret R., 2007. Evaluation of a portable device to measure daily energy expenditure in free-living adults. Am. J. Clin. Nutr. 85, 3, 742-749.
  • Szponar L., 1994. Jakość zdrowotna żywności i racjonalne żywienie w zapobieganiu chorobom na tle wadliwego żywienia [Health ąuality of food and rational nutrition in prevention of diet related diseases]. Żyw. Człow. Metab. 21, 1, 3-15 [in Polish].
  • Van Dam R.M., Grievink L., Ocke M.C., Feskens J.M., 2003. Rattems of food consumption and risk factors for cardiovascular disease in the general Dutch population. Am. J. Clin. Nutr. 77, 5, 1156-1163.
  • Vinken A.G., Bathalon G.P., Sawaya A.L., Dallal G.E., Tucker K.L., Roberts S.B., 1999. Equations for predicting the energy requirements of healthy adults aged 18-81 y. Am. J. Clin. Nutr. 69, 920-926.
  • Waijers P.M., Ocke M.C., Van Rossum C.T.M., Peeters P.H.M., Bamia H., Chlotsios Y., Van der Schouw Y.T., Slimani N., Bueno-de-Mesquita H.B., 2006. Dietary pattems and survival in older Dutch women. Am. J. Clin. Nutr. 83, 5, 1170-1176.
  • World Health Organization. 2003. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. World Health Org. Tech. Rep. Ser. 916, 1-149.
  • Ziemiański S., 2001. Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy [Recommended dietary allowances. Physiological basics]. PZWL Warszawa [in Polish],
  • Ziemiański Ś., Budzyńska-Topolowska J., 1994. Żywienie a starość. Część 1. Rola czynnika żywieniowego (energia, białko, tłuszcze, węglowodany) w procesie starzenia się organizmu [Nutrition and old age. Part 1. The role of nutritional factors (energy, protein, fats, carbohydrates) in the process of ageing]. Żyw. Człow. Metab. 21,3, 253-267 [in Polish].

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-5a044882-ad54-4393-b9a4-700f0e3a0222
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.