EN
The aim of the present studies was to determine the changes in daily dietary supply of energy, total protein, animal protein, total fat and carbohydrates in pensioners’ households during beginning and stabilization of market economy in Poland, i.e. in the period of 1989-2004. The calculations were based on data from the Statistical Yearbooks of the Republic of Poland, sections “Household Budgets” from 1990-2005, published by the Central Statistical Office (CSO). Daily dietary supply of energy and fat in pensioners’ households was excessive over the study period (150% and 200% of reference intake, respectively). Superfluous dietary fat supply could have resulted from the fact that the method used for these studies did not account for fat losses during frying and 10% inevitable wastage, which might also have contributed to overestimation of percentage of the reference intake for protein and total carbohydrates. There was a declining tendency in supply of all nutrients and energy over the study period, with the largest decrease in carbohydrate supply and the smallest for protein.
PL
Celem podjętych badań było określenie zmian w podaży energii, białka ogółem, białka zwierzęcego, tłuszczu ogółem i węglowodanów w racjach pokarmowych emerytów i rencistów zamieszkujących gospodarstwa domowe, w okresie początku i stabilizacji gospodarki rynkowej w Polsce, tj. w latach 1989-2004. Obliczenia wykonano na podstawie danych pochodzących z Roczników statystycznych GUS z lat 1990-2005 z działu Budżety gospodarstw domowych. Racje pokarmowe emerytów i rencistów cechowała w badanym okresie nadmierna podaż energii (150% normy) i tłuszczów (200% normy). Nadmierna podaż tłuszczu w racjach pokarmowych mogła być wynikiem nieuwzględniania w zastosowanej metodzie badawczej strat zużytego tłuszczu w wyniku smażenia oraz 10% nieuniknionych strat, które dodatkowo mogły podwyższać obliczone pokrycie normy dla białek i węglowodanów ogółem. Na przestrzeni badanych lat zaobserwowano tendencję spadkową w podaży wszystkich omawianych składników odżywczych oraz energii, największą w wypadku węglowodanów, a najmniejszą w wypadku białka.