PL
Badano wpływ mocznikowej, amonowej i azotanowej formy nawozu azotowego na plonowanie i jakość owoców pomidora (Lycopersicon esculentum Mill.) uprawianego w ziemi ogrodniczej i w substracie torfowym. Uzyskane wyniki świadczą o braku wpływu formy azotu nawozowego na plon owoców, tak w sezonie wiosennym, jak i jesiennym. Z kolei na wielkość plonu istotny wpływ wywierał rodzaj podłoża. W obydwu sezonach wyższy plon uzyskano z roślin uprawianych w substracie torfowym. Podobnie forma azotu nawozowego nie miała istotnego wpływu na zawartość suchej masy, cukrów, kwasu askorbinowego i kwasowość owoców, z wyjątkiem kwasowości w sezonie wiosennym oraz suchej masy w sezonie jesiennym. Większe zróżnicowanie w zawartości poszczególnych składników w owocach wynikało z rodzaju zastosowanych podłoży. Pomidory uprawiane w substracie torfowym charakteryzowały się wyższą zawartością cukrów w sezonie wiosennym oraz w obydwu sezonach niższą kwasowością. Zwraca również uwagę niższa zawartość suchej masy oraz kwasu askorbinowego, w obydwu sezonach uprawy, w pomidorach uprawianych w substracie torfowym. Ponadto w obydwu sezonach stwierdzono istotne współdziałanie pomiędzy formą nawozu oraz rodzajem podłoża na zawartość suchej masy. W przypadku ziemi ogrodniczej najniższą zawartością suchej masy charakteryzowały się pomidory nawożone formą azotanową, natomiast w substracie torfowym formą mocznikową.
EN
The effects of different forms of nitrogen (urea, ammonium and nitrate) on yield and quality of tomato (Lycopersicon esculentum), grown in different media (soil and peat) were studied. The results obtained in this study show the lack of the effect of nitrogen form on tomato yield neither in autumn nor in spring season. On the other hand, the effect of media was significant; in both seasons higher yield was found when tomato was grown in peat. The form of nitrogen had also no effect on dry matter, sugars, ascorbic acid contents and acidity, except for the acidity in spring season and dry matter content in autumn fruits. The effect of media was more pronounced. Tomatoes grown in peat showed higher sugar content in spring season and, irrespective of season, lower acidity. In addition, in both seasons, lower dry matter and ascorbic acid ontents were found in tomatoes grown in peat. A significant interaction between nitrogen form and growing media was observed for dry matter content. In case of tomatoes grown in soil, the lowest dry matter content was seen when nitrate-N was used. On the other hand when tomato was grown in peat, the lowest dry matter content was found in fruits from plants fertilized with urea-N.