PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 09 | 3 |

Tytuł artykułu

Ocena procesu suszenia rozpylowego handlowego, plynnego preparatu alfa-amylazy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Zaprezentowano wyniki doświadczeń mających na celu określenie wpływu temperatury wlotowej i wylotowej powietrza na przebieg suszenia rozpyłowego i stopień inaktywacji α-amylazy w czasie procesu. Względna aktywność enzymu suszonego w stosunku do enzymu płynnego była wyższa po zastosowaniu wyższej temperatury suszenia i zwiększeniu szybkości odparowania. Wzrost temperatury powietrza powodował skrócenie czasu suszenia, zmniejszenie zawartości wody w suszu oraz zwiększenie strat ciepła w czasie procesu.
EN
The aim of this work was to investigate the effect of inlet and outlet air temperature on the proceeding of spray drying and α-amylase inactivation. Relative enzyme activity after drying was higher when higher inlet and outlet air temperature were used. Increasing of inlet and outlet air temperature led to faster water evaporation, decreasing of final water content in dried material and to increasing of energy lost during process.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

09

Numer

3

Opis fizyczny

s.170-178,tab.,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159c, 02-787 Warszawa

Bibliografia

  • [1] Materiały do ćwiczeń z biochemii - pod red. M. Toczko. Wyd. SGGW, Warszawa 2001.
  • [2] Matzinos P.D., Hall G.M.: Denaturation of lactate dehydrogenase during spray-drying of bovine plasma. J. Food Sci., 1993, 58(5), 1025-1029.
  • [3] Mądry W.: Doświadczalnictwo, doświadczenia czynnikowe, wykłady i ćwiczenia. Fundacja Rozwój SGGW”, Warszawa 2000.
  • [4] Meerdink G., van’t Riet K.: Inactivation of a thermostable a-amylase during drying, J. Food Engng., 1991,14, 83-102.
  • [5] Meerdink G., van’t Riet K.: Prediction of product quality during spray drying. Food and Bioproducts Processing, 1995, 73 (part C), 165-170.
  • [6] Okelo H.O., Brennan J.G., Lewis M.J., Gilmour S.: Optimization of the spray drying of the enzyme poliphenol oxidase by response surface methodology. In: Drying ’98 (Eds A.S. Mujumdar, C.B. Arkitidis, D. Marinos-Kouris, G.D. Saravacos). Ziti Editions, Thessaloniki 1998, pp.1713-1722.
  • [7] Pawłow K.F., Romankow P.G., Noskov A.A.: Przykłady i zadania z zakresu aparatury i inżynierii chemicznej. WNT, Warszawa 1988.
  • [8] Saraiva J., Oliveira J.C., Hendrickx M., Oliveira F.A.R., Tobback P.: Analysis of the inactivation kinetics of freeze-dried α-amylase from Bacillus amyloliquefaciens at different moisture contents. Lebensm. Wiss. Technol., 1996, 29, 260-266.
  • [9] Strumiłło C., Markowski A., Adamiec J.: Selected aspects of drying of biotechnological products. Drying’91 (eds. A.S.Mujumdar, J.Filkowa) Elsevier Science Publishers, Amsterdam 1991, pp. 36- 55.
  • [10] Zieliński W.: Analiza regresji. Fundacja „Rozwój SGGW”, Warszawa 1998.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-59007794-c91b-42af-9a0d-2042b5e849f8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.