[1] Leszczyński W., Pałasiński M.: Stulecie badań nad skrobią w Polsce. Oddz. Małopolski PTTŻ, Kraków 1998.
[2] Nowotny F.( red.): Chemia i technologia przemysłów rolnych, PWRiL, Warszawa 1961.
[3] Nowotny F. (red.): Skrobia, WNT, Warszawa 1969.
[4] Nowotny F. (red.): Technologia przetwórstwa ziemniaczanego, WNT, Warszawa 1972.
[5] Nowotny F. (red.): Biochemia węglowodanów, PWRiL, Warszawa 1968.
[6] Pałasiński M.: Franciszek Nowotny (1904-1972). W: Złota księga Akademii Rolniczej (red.) Z. Staliński, UJ, AR im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Kraków 2000, s. 223-228.
[7] Pałasiński M.: Początki nauczania technologii żywności w Krakowie, Żywność. Technologa. Jakość, 1995,4,51-53,
[8] Pałasiński M.: 45 lat badań nad skrobią w Krakowie, Przem. Spoż., 1994, 48, 246-248.
[9] Profesorowie i docenci Studium Rolniczego i Wydziału Rolniczego Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz Wyższej Szkoły Rolniczej i Akademii Rolniczej im. Hugona Kołłątaja w Krakowie 1890-1990 (praca zbiorowa pod red. E. Gorlacha), Akademia Rolnicza im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Kraków 1990.