W artykule przedstawiono opracowany model matematyczny i interpretację fizyczną mechanizmu ujednorodniania emulsji w wyniku rozdrabniania cząstek jazy rozproszonej pod wpływem oddziaływania siły hydrodynamicznej na wejściu emulsji do wąskiej szczeliny pierścieniowej z uwzględnieniem wpływu napięcia powierzchniowego i lepkości czynnika.
EN
In this paper the process of an emulsion homogenization as a result of disintegration of disparsed phase particles by the influence of the hydrodynamic force on the emulsion entiy into narrow ring-gap including the effect of the surface tension and the medium viscosity is considered. A mathematical model of this process is developed and physical interpretation is also given.
1. Lewicki P. i in.: Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego. WNT, Warszawa 1982.
2. Nieszczeta W., Popko A., Popko H.: O niektórych aspektach teorii ujednorodniania emulsji. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, tom 2 (4) IMS Warszawa 1993.
3. Popko H. i in.: Optymalizacja konstrukcji maszyn przemysłu spożywczego. Katedra Maszyn Spożywczych Politechniki Lubelskiej. Lublin 1990 - 93. Praca niepublikowana.