PL
W latach 1996 i 1997 oznaczono skład kwasów tłuszczowych z uwzględnieniem udziału izomerów trans kwasów: oleinowego (C18:1), linolowego (C18:2), linolenowego (C18:3) w wybranych margarynach miękkich, masło-margarynach i kremach kakaowych polecanych do smarowania pieczywa. We wszystkich badanych próbkach stwierdzono obecność izomerów trans. W margarynach miękkich mieściła się ona w granicach: 1,5-9,4%, w masło-margarynach: 2,5-7,8%, w kremach kakaowych: 2,3-6,2% sumy kwasów tłuszczowych. Zawartość oznaczanych izomerów w badanych margarynach była wyraźnie zależna od wzajemnych proporcji pomiędzy kwasami nasyconymi, jednonienasyconymi i wielonienasyconymi.
EN
The fatty acid composition including trans fatty acids: C18:1, C18:2, C18:3 of 29 brands of soft margarine, butter-margarine and cacao-cream were analysed by gas chromatography with CP-Sil 88 capillary column. The determinations were performed in 1996-1997 in a number of brands of margarine and other, fats produced in Poland and in other countries. Our results show that trans fatty acids were present in every brand of the tested soft margarine, butter-margarine and cacao-cream. The total trans fatty acid content of the soft margarines ranged from 1.5 to 9.4%, while the values for the butter-margarines and the cacao-creams were 2.5-7,8% and 2.3-6.2% of total fatty acids, respectively.