PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 34 | 1-2 |

Tytuł artykułu

Produkty typu fast food i slodycze w zywieniu kandydatow do Wyzszej Szkoly Oficerskiej Sil Powietrznych w Deblinie

Warianty tytułu

EN
Fast food and sweets eaten by candidates to the Air Force College in Deblin

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Szybkie dania typu „fast food" stały się ważnym elementem żywienia osób szczególnie młodych. Równolegle ze wzrostem spożycia tego typu żywności wzrasta konsumpcja słodyczy i cukru. Wiadomo bowiem, że za rozwój młodego organizmu i utrzymanie go w odpowiedniej kondycji fizycznej i psychicznej odpowiedzialne jest m.in. racjonalne żywienie. Celem pracy była ocena spożycia produktów typu „fast food" i słodyczy przez młodzież kandydującą do WSOSP w Dęblinie. Badaniami objęto 140 kandydatów na pilotów wojskowych. Dane o spożyciu produktów spożywczych uzyskano metodą ankietową. Wykazano, że spożywanie produktów typu „fast ford" jest bardzo rozpowszechnione wśród młodzieży kandydującej do WSOSP. Dlatego też, należy prowadzić daleko idącą żywieniową profilaktykę cywilizacyjnych chorób metabolicznych m.in. poprzez szerzenie szeroko pojętej oświaty żywieniowej.
EN
Dynamic increase of Fast Food production has been observed during recent years. Such food becomes very popular in Poland especially among young people. Simultaneously increases consumption of sweets and sugar. It is well known that proper nutrition is responsible for development of young organism as well as for appropriate physical and psychical condition. The aim of the work was estimation of Fast Food and sweets consumption among young people, candidates to the Air Force College in Dęblin. Total of 140 candidates for the military pilots underwent examination. Inquiry carried out among examined delivered information about food products consumption. It was found that fast food consumption is very popular among young people, candidates to the Air Force College. Therefore it is very important to carry out nutrition prophylaxis of civilization metabolic diseases through the spread of proper nutrition education.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

34

Numer

1-2

Opis fizyczny

s.752-758,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Wojskowy Instytut Medycyny Lotniczej, Warszawa
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Daniewski M., Jacórzyński B., Mielniczuk E. i wsp.: Zawartość tłuszczu i kwasów tłuszczowych w wybranych produktach typu fast food. Żyw. Człow. Metab. 1997, 24, 4, 411- 420
  • 2. Kołłajtis-Dołowy A., Kosińska M., Pietruszka B.: Niektóre zachowania żywieniowe wybranej grupy młodzieży i ich uwarunkowania Konsument Żywności i jego zachowania w warunkach polskiego członkostwa w Unii Europejskiej. SGGW, Warszawa 2005, 71-80.
  • 3. Komosińska K., Wojnarowska B., Mazur J.: Zachowania zdrowotne związane z żywieniem młodzieży szkolnej w Polsce w latach 1990-1998. Żyw. Człow Metab. 2001, 28, 1, 17-30.
  • 4. Połom A., Sińska B.: Ocena popularności spożycia dań typu „fast food" wśród młodzieży szkół wyższych. Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego, SGGW Warszawa, 2004, cz. 2, 730-735.
  • 5. Repetowski M., Radziejewski H.: Nawyki żywieniowe osób uzależnionych od komputera. Żyw. Człow. Metab. 2003, 30, 1/2, 601-611.
  • 6. Sikora E.: Wartość odżywcza wyrobów przeznaczonych do szybkiego spożycia. Brom. Chem. Toksykol. 1996, 29, 117-122.
  • 7. Solo J.: Rozwój zakładów gastronomicznych typu „fast food" w Polsce. Przegl. Gastryn. 1993, 5, 17-19.
  • 8. Suliga E.: Spożycie produktów typu „fast food" oraz słodyczy i słodzonych napojów gazowanych wśród uczniów szkół średnich. Żyw. Człow. Metab. 2002, 29, 3, 156-163.
  • 9. Ziemlański Ś.: Podstawy prawidłowego żywienia człowieka. Zalecenia żywieniowe dla ludności w Polsce. Warszawa 1998.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-578c99ff-a4f9-4228-a43b-11733b3381a4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.