EN
The paper has aimed to determine total polyphenol compound content and antioxidant activity of fresh aloe leaves and aloe preparations obtained experimentally and manufactured. Research material constituted fresh sieved aloe leaves, aloe gel obtained experimentally from the leaf inner, pulp made of sieved aloe leaf skin and manufactured aloe gel - a diet supplement. Most of polyphenol compounds were found in skin of aloe (390.8 mg/100 g) which showed the highest antioxidant activity (6.6 jumol ofTrolox in 1 g of skin). The next position was deserved to whole leaves (213.2 mg of GAE in 100 g of preparation - 4.2 ¿umol ofTrolox in 1 g of leaves). The next was aloe gel obtained in laboratory (94.9 mg of GAEin 100 g of gel -0.9jUmol ofTrolox in 1 g of gel). The least polyphenol compounds (34.6 mg of GAE in 100 g of preparation) and the lowest antioxidant activity (0.13 jumol ofTrolox in 1 g of preparation) were in manufactured aloe gel. After calculating these values in dry mass a similar antioxidant activity of whole aloe leaf and preparations obtained experimentally (gel and skin) was determined. It was almost 4 times lower in manufactured gel.
PL
W pracy oznaczono ogólną zawartość związków polifenolowych oraz aktywność antyoksydacyjną świeżych liści aloesu i preparatów aloesowych otrzymanych laboratoryjnie i przemysłowo. Materiał badawczy stanowiły: świeże, przetarte liście aloesu, żel aloesowy otrzymany laboratoryjnie ze środkowej części liścia, miazga stanowiąca przetartą skórkę liścia aloesowego oraz żel aloesowy otrzymany przemysłowo, stanowiący rynkowy suplement diety. Najwięcej związków polifenolowych zawierała skórka aloesu (390,8 mg w 100 g skórki), która równocześnie wykazywała najwyższą aktywność przeciwutleniającą (6,6/Jmol Trolox w 1 g skórki) następnie świeże, przetarte liście (213,2 mg GAE w 100 g preparatu, czyli 4,2 /L/mol Trolox wig liści), żel otrzymany laboratoryjnie (94,9 mg GAE w 100 g żelu, czyli 0,9 jUmol Trolox w 1 g żelu). Najmniej związków polifenolowych (34,6 mg GAE w 100 g preparatu) zawierał i równocześnie najniższą aktywnością przeciwutleniającą (0,13 ¿/mol Trolox w 1 g preparatu) charakteryzował się żel otrzymany przemysłowo. Po przeliczeniu tych wartości na suchą masę stwierdzono zbliżoną aktywność przeciwutleniającą całego liścia aloesu i preparatów otrzymanych laboratoryjnie (żelu i skórki), a prawie 4- krotnie niższą w żelu otrzymanym przemysłowo.