PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | 423 |

Tytuł artykułu

Zastosowanie metody termicznej do analizy stabilnosci wymiany ciepla i masy w chlewniach

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono istotę proponowanej metody analizy stabilności wymiany ciepła i masy oraz wyniki jej zastosowania w badaniach wentylacji chlewni w gospodarstwach indywidualnych. Stwierdzono, że stabilność wzrasta w miarę wydłużania przedziałów czasu, dla których ustalane były średnie termiczne warunki wymiany.
EN
On the basis of thermographic measurements of the temperature outside and inside piggery buildings the stability of heat and mass exchange was analysed. The essence of method used to evaluate the stability consisted in searching time intervals in which the lowest relative variability of thermal conditions is observed. Results of investigation showed that when assuming in calculations mean values of temperatures indoors and outside the building for 4-day time intervals, comparable results of balancing may be obtained.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

423

Opis fizyczny

s.343-350,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Maszyn i Urządzeń Rolniczych, Akademia Rolnicza, Lublin

Bibliografia

  • 1. Kodłubański Z.,Podgórski W., Romański J. (1966): Próba analizy kształtowania się temperatur w oborach wielostanowiskowych. Rocz. Nauk Roln., t. 89-B-2.
  • 2. Skowron J. (1965): Ocena wartości użytkowej obór wielostanowiskowych na obszarze województwa zielonogórskiego. Praca doktorska. AR Wrocław.
  • 3. Šteffl Z., Doleżal O. (1980): Hodnocení mikroklimatu snáškové haly pro 10000 nosnic s klecovým odchovem, umístěné ve čtyřpodlážní budové. Zemědělská technika, nr 6.
  • 4. Wrotkowski K. (1983): Studia nad metodami oceny systemów wentylacji pomieszczeń inwentarskich. Praca doktorska. AR Lublin.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-5774886a-ba51-4272-8b18-cde1dd1e5b9a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.