PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 18 | 2 |

Tytuł artykułu

Response of 'Golden Delicious' apples to postharvest application of 1-mythylcyclopropene [1-MCP] in conditions of normal and controlled atmosphere

Warianty tytułu

PL
Reakcja jablek 'Golden Delicious' na 1-MCP w czasie przechowywania w warunkach chlodni zwyklej i kontrolowanej atmosfery

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The investigation aimed at assessing the quality and storability of 'Golden Deli­cious' apples. The experiment was performed in two storage seasons (2006/2007 and 2007/2008). Fruit treated with 1-methylcyclopropene (1-MCP) and untreated fruit were stored at 1°C in normal atmosphere (NA), and in three combinations of con­trolled atmosphere (CA) with the gaseous composition of CO2:O2 - 1.5:1.5; 3.0:3.0; and 5.0:3.0. Fruit quality was assessed after 2, 4 and 6 months of storage; both imme­diately after storage and after 7 days of being kept at room temperature. In the ex­periment a drastic inhibition of the intensity of ethylene production in apples treated with 1 -MCP was noted, regardless of the conditions and the length of storage time. Treating fruit with 1-MCP as well as their storage in controlled atmosphere conditions resulted in higher flesh firmness of apples, both directly after storage and after 7 days at room temperature. In the first 4 months of storage the effect of 1 -MCP treatment on fruit quality was clearly more visible in NA than in CA. With the prolongation of storage time a constant decrease of titratable acidity in apples was observed. The rate of this process was significantly slower in the case of fruits stored in controlled atmosphere than in normal atmosphere. The differences between these storage technologies were even more visible after the shelf life than directly after storage. The post-harvest treatment of apples with 1-MCP, substantially limited the decrease of apple titratable acidity, especially under the NA conditions. Fungal diseases (grey mould rot, bull's eye rot and blue mould rot) occurred mostly on fruits stored in normal atmosphere. Treating apples with 1 -MCP usually decreased the per­centage of rotten fruits both directly after storage and after the shelf life period.
PL
W pracy zajmowano się ocenąjakości i zdolności przechowalniczej jabłek 'Gol­den Delicious'. Doświadczenie prowadzono w dwóch sezonach (2006/2007, 2007/2008). Owoce traktowane i nietraktowane przechowywano w temperaturze 1 °C w chłodni zwykłej oraz w trzech kombinacjach KA o składach gazowych (CO2: O2): 1,5:1,5; 3,0:3,0 i 5,0:3,0. Jakość owoców oceniano po 2, 4 i 6 miesiącach przecho­wywania, zarówno bezpośrednio po przechowywaniu, jak i po 7 dniach przetrzymy­wania w temperaturze pokojowej. W do świadczeniu odnotowano drastyczny spadek intensywno ści wydzielania etylenu przez jabłka poddane działaniu 1-MCP, niezależ­nie od warunków i dkgości przechowywania. Traktowanie owoców 1-MCP, a także przechowywanie w warunkach kontrolowanej atmosfery sprzyja ko wyższej jędrności jabkek zarówno bezpośrednio po przechowywaniu, jak i po 7 dniach przetrzymywania w temperaturze pokojowej. Wraz z wydkżaniem okresu przechowywania notowano stała spadek kwasowo­ści jabłek. Tempo tego procesu było istotnie wolniejsze w przypadku owoców prze­chowywanych w kontrolowanej atmosferze niż w chłodni zwykłej. Różnice między tymi technologiami przechowywania byty bardziej wyraźne po symulowanym obro­cie niż bezpośrednio po przechowywaniu. Pozbiorcze traktowanie jabłek 1-MCP istotnie ograniczało spadek kwasowo ści jabłek, zwłaszcza w warunkach chłodni zwykłej. Choroby grzybowe (szara ple śń, gorzka zgnilizna i mokra zgnilizna) występowa- ty głównie na owocach przechowywanych w chłodni zwykłej. Traktowanie jabłek zużyciem 1-MCP na ogół zmniejszało odsetek owoców zgnitych zarówno bezpo­średnio po przechowywaniu, jak i po okresie symulowanego obrotu.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

18

Numer

2

Opis fizyczny

p.223-237,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Warsaw University of Life Sciences, Nowoursynowska 166, 02-776 Warsaw, Poland
autor
autor

Bibliografia

  • Aaby K., Haffner K., Skrede G. 2002. Aroma quality of 'Gravnstein' apples influenced by regular and controlled atmosphere storage. LEBENSM.- WISS. TECHNOL. 35: 254-259.
  • Akbudak B., Ozer M.H., Erturk U., Ca- vusoglus S. 2009. Response on 1- metylocyclopropene treated 'Granny Smith' apple fruit to air and controlled atmosphere storage conditions. J. FOOD QUALITY 32(1): 18-33.
  • Asif M.H., Pathak N., Solomos T., Trivedi P.K. 2009. Effect of low oxygen, temperature and 1- metylocyclopropene on the expression of genes regulating ethylene biosynthesis and perception during ripening in apple. SOUTH AFRICAN J. BOTANY 75(1): 137-144.
  • Curry E. 2008. Effects of 1-MCP applied postharvest on epicuticular wax of apples (Malus Domestica Borkh) dur­ing storage. J. SCI. FOOD AGRIC. 88(6): 996-1006.
  • Fan X.T, Mattheis J.P. 2001. 1- Methylcyclopropene and storage tem­perature influence responses of 'Gala' apple fruit to gamma irradiation. POSTHARV. BIOL. TECHNOL. 23: 143-151.
  • Harker F.R., Kupferman E.M., Marin A.B., GunsonF.A., Tiggs C.M. 2008. Eating quality standards for Apple based on consumer preferences. POSTHARV. BIOL. TECHNOL. 50: 70-78.
  • Hoehn E., Gasser F., Guggenbühl B., Künsch U. 2003. Efficacy of instrumental measurements for determination of minimum requirements of firmness, soluble solids, and acidity of several apple varieties in comparison to consumer expectations. POSTHARV. BIOL. TECHNOL. 27: 27-37.
  • Kazuhiro N., Yoji K., Yoshie M. 2001. Involvement of terminal-arabinose and galactose pectic compounds in mealiness of apple fruit during storage. POSTHARV. BIOL. TECHNOL. 22: 140-141.
  • Konopacka D., Plocharski W.J. 2004. Effect of storage conditions on the relationship between apple firmness and texture acceptability. POSTHARV. BIOL. TECHNOL. 32: 205-211.
  • McArtney S.J., Obermiller J.D., Schupp J.R., Parker M.L., Edgington T.B. 2008. Preharvest 1-metylocyclopropene delays fruit maturity and reduces softening and superficial scald of apples during long- term storage. HORTSCIENCE 43(2):366-371.
  • Mir N.A., Curell E., Khan N., Whitaker M., Beaudry R.M. 2001. Harvest maturity, storage temperature, and 1- MCP application frequency alter firmness retention and chlorophyll fluorescence of 'Redchief Delicious' apples. J. AMER. SOC. HORT. SCI. 126: 618-624.
  • Mitcham B., Mattheis J., Bower J., Biasi B., Clayton M. 2001. Responses of European pears to 1 MCP. PERISHABLES HANDLING QUARTERLY 108: 16-19.
  • Roth E., Berna A., Beullens K., Yarram- raju S., Lammertyn J., Schenk A.,
  • Nicolai B. 2007. Postharvest quality of integrated and organically produced apple fruit. POSTHARV. BIOL. TECHNOL. 45: 11-19.
  • Sisler E.C., Serek M. 2003. Compounds interacting with the ethylene receptor in plants. PLANT BIOL. 5: 473-80.
  • Zanella A. 2003. Control of apple superficial scald and ripening - a comparison between 1-methylcyclopropene and diphenylamine postharvest treatments, initial low oxygen stress and ultra low oxygen storage. POSTHARV. BIOL. TECHNOL. 27: 69-78

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-577201df-42f4-44df-9fda-7d501d985c1b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.