PL
W latach 1990-1993 przeprowadzono doświadczenie, w którym badano wpływ uprawy jęczmienia jarego, owsa oraz mieszanki owsa z jęczmieniem (w stosunku 1 : 1) po różnych przedplonach w zmianowaniach z 25%, 50% i 75% udziałem roślin zbożowych na liczebność niektórych systematycznych i fizjologicznych grup drobnoustrojów. Zmianowanie roślin było następujące: płodozmian A (ziemniak, mieszanka zbożowa, grochopeluszka, pszenica ozima), płodozmian B (ziemniak, mieszanka zbożowa, grochopeluszka, mieszanka zbożowa) i płodozmian C (ziemniak, mieszanka zbożowa, mieszanka zbożowa, mieszanka zbożowa). W kolejnych płodozmianach miejsce mieszanki owsa z jęczmieniem zajmował jęczmień jary oraz owies w siewie czystym. W wyniku badań stwierdzono, że najkorzystniejsze warunki miały drobnoustroje w glebie płodozmianu A. Liczebność niektórych grup drobnoustrojów zależała od sposobu wysiewu owsa i jęczmienia (siew czysty lub mieszany) i od ich udziału w zmianowaniu. Wzrost udziału roślin zbożowych z 25% do 75% z reguły był ujemnie skorelowany z większością analizowanych grup mikroorganizmów. W warunkach przeprowadzonego doświadczenia stwierdzono wysoką korelację między liczebnością bakterii organotroficznych a plonowaniem owsa, jęczmienia i mieszanki tych roślin.
EN
The effect of spring barley, oats and oats and barley mixture (l:lratio) cultivation after different forecrops, in crop rotations with 25%, 50% and 75% participation of cereal plants, on the number of some systematic and physiological groups of microorganisms was studied in the course of an experiment conducted in the years 1990-1993. The following plant rotations were examined: crop rotation A (potato, cereal mixture, crossing between pea and field pea, winter wheat), crop rotation B (potato, cereal mixture, crossing between pea and field pea, cereal mixture) and crop rotation C (potato, cereal mixture, cereal mixture, cereal mixture). In next crop rotations, spring barley and oats in pure sowing were applied instead of oats and barley mixture. It was found that microorganisms had the most favourable conditions for development in soil of crop rotation A. The number of some groups of microorganisms depended on the way of oats and barley sowing (pure or mixture sowing) and on their participation in rotations. An increase in the participation of cereal plants from 25% to 75% was usually negatively correlated with most of analysed microorganism groups. A high correlation between the number of organotrophic bacteria and the yielding level of oats, barley and their mixture was observed during the experiment.