PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 63 |

Tytuł artykułu

Wpływ różnego udziału roślin zbożowych w płodozmianie na liczebność drobnoustrojów w glebie

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W latach 1990-1993 przeprowadzono doświadczenie, w którym badano wpływ uprawy jęczmienia jarego, owsa oraz mieszanki owsa z jęczmieniem (w stosunku 1 : 1) po różnych przedplonach w zmianowaniach z 25%, 50% i 75% udziałem roślin zbożowych na liczebność niektórych systematycznych i fizjologicznych grup drobnoustrojów. Zmianowanie roślin było następujące: płodozmian A (ziemniak, mieszanka zbożowa, grochopeluszka, pszenica ozima), płodozmian B (ziemniak, mieszanka zbożowa, grochopeluszka, mieszanka zbożowa) i płodozmian C (ziemniak, mieszanka zbożowa, mieszanka zbożowa, mieszanka zbożowa). W kolejnych płodozmianach miejsce mieszanki owsa z jęczmieniem zajmował jęczmień jary oraz owies w siewie czystym. W wyniku badań stwierdzono, że najkorzystniejsze warunki miały drobnoustroje w glebie płodozmianu A. Liczebność niektórych grup drobnoustrojów zależała od sposobu wysiewu owsa i jęczmienia (siew czysty lub mieszany) i od ich udziału w zmianowaniu. Wzrost udziału roślin zbożowych z 25% do 75% z reguły był ujemnie skorelowany z większością analizowanych grup mikroorganizmów. W warunkach przeprowadzonego doświadczenia stwierdzono wysoką korelację między liczebnością bakterii organotroficznych a plonowaniem owsa, jęczmienia i mieszanki tych roślin.
EN
The effect of spring barley, oats and oats and barley mixture (l:lratio) cultivation after different forecrops, in crop rotations with 25%, 50% and 75% participation of cereal plants, on the number of some systematic and physiological groups of microorganisms was studied in the course of an experiment conducted in the years 1990-1993. The following plant rotations were examined: crop rotation A (potato, cereal mixture, crossing between pea and field pea, winter wheat), crop rotation B (potato, cereal mixture, crossing between pea and field pea, cereal mixture) and crop rotation C (potato, cereal mixture, cereal mixture, cereal mixture). In next crop rotations, spring barley and oats in pure sowing were applied instead of oats and barley mixture. It was found that microorganisms had the most favourable conditions for development in soil of crop rotation A. The number of some groups of microorganisms depended on the way of oats and barley sowing (pure or mixture sowing) and on their participation in rotations. An increase in the participation of cereal plants from 25% to 75% was usually negatively correlated with most of analysed microorganism groups. A high correlation between the number of organotrophic bacteria and the yielding level of oats, barley and their mixture was observed during the experiment.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

63

Opis fizyczny

s.67-75,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, Olsztyn
autor
autor

Bibliografia

  • Kucharski J.,Ciećko Z, Niewolak T., Niklewska-Larska T. 1996a. Aktywność drobnoustrojów w glebach zaliczanych do różnych kompleksów przydatności rolniczej, nawożonych azotem mineralnym. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Agricult., 62: 25-35.
  • Kucharski J., Panak H., Sienkiewicz S., Niewolak T. 1995b, Aktywność mikroorganizmów glebowych w zależności od form, terminów i sposobów stosowania nawozów azotowych. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Agricult., 62: 37-46.
  • Kucharski J., Niklewska T. 1991. The effect of mannuring with straw and of introducing groups of microorganisms on the microbiological properties of light soil. Polish. J. Soil Sc., 24(2): 171-177.
  • Myśków W. 1984. Rolnicze znaczenie próchnicy oraz sposoby regulowania jej ilości w glebie. IUNG Puławy, s. 3-67.
  • Myśków W. 1981. Próby wykorzystania wskaźników aktywności mikrobiologicznej do oceny żyzności gleby. Post. Mikrobiol., 20: 179-192.
  • Muszyńska M., Kaszubiak H.1985. The influence of slurry on the bacterial biomass in incubated soil samples. Zbl. Mikrobiol., 140: 277-282.
  • Nowak A., Konieczny S. 1993. Jakość biohumusu wytworzonego z różnych surowców oraz jego wpływ na mikroflorę gleby. Zesz. Nauk AR Szczecin, Rol., 161: 115-124.
  • Nowak A. Michalcewicz W., Jakubiszyn B. 1993. Wpływ nawożenia obornikiem, słomą i biohumusem na liczebność bakterii, grzybów i promieniowców oraz biomasę mikroorganizmów w glebie. Zesz. Nauk AR Szczecin, Rol., 161: 101-113.
  • Smyk B. 1991. Zmęczenie gleby - przyczyny, skutki i przeciwdziałania. V Seminarium Płodozmianowe. ART Olszt., Zbiór prac źródłowych, IV: 143-157.
  • Wanic M. 1994. Plonowanie mieszanki zbożowej w różnych układach płodozmianowych na glebie średniej, Materiały Ogólnopolskiej Konferencji „Stan i perspektywy uprawy mieszanek zbożowych", Poznań: 16-22.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-56143dd6-3ea9-4041-8dfc-6ec0ea2f4964
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.