PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 30 | 2 |

Tytuł artykułu

Effects of ascorbic acid and glucose applied as food supplements on selected indices of Siberian sturgeon [Acipenser baeri Brandt, 1858] culture in cooling water

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Siberian sturgeon weighing 50 ±5 g, cultured in cages stocked at 45 specimens/m3 density and placed in cooling water, were fed Dan-ex 2545 trout feed for 112 days. Experimental treatments differed in the amount of ascorbic acid + glucose mixture (1 : 9) added to the feed. The mixture was applied, in individual treatments, in doses of 0; 1; 5; and 10 g/kg feed, corresponding to ascorbic acid doses of 0; 0.1; 0.5; and 1 g/kg feed. The highest mixture doses resulted in a significant increase in the fish body fat level; however, no significant effect on fish growth was observed.
PL
W doświadczeniu przeprowadzonym w okresie 112 dni w Rybackiej Stacji Doświadczalnej w Nowym Czarnowie jesiotry żywiono paszą Dan-ex 2545 firmy Dana Feed (o zawartości 45,54% białka ogólnego, 24,03% tłuszczu 16,23% węglowodanów i 23,05 MJ energii brutto). Warianty doświadczalne różniły się ilością dodawanej do paszy mieszaniny kwasu askorbinowego i glukozy (1 : 9). Dawka ta wynosiła 0; 1; 5; lOg-kg-1 paszy co odpowiadało dawce kwasu askorbinowego 0, 0,1; 0,5 i 1 g.kg-1 paszy. Materiał doświadczalny stanowiły ryby w wieku 0+ o średniej masie jednostkowej 50 g (±5 g), hodowane w sadzach w obsadzie 45 szt..m-3. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono istotny wpływ wielkości stosowanej suplementacji paszy mieszaniną kwasu askorbinowego i glukozy na zawartość tłuszczu w ciele ryb (najwyższą wartość 21,06 % zanotowano przy dodatku 10 g-kg"' paszy, a najniższą 15,80% przy braku suplementacji), retencji energii i tłuszczu. Natomiast nie stwierdzono wpływu na wartości wskaźnika retencji białka ogólnego (aNPU), współczynnika pokarmowego (FCR) i metabolicznego tempa wzrostu (MGR). Na podstawie ww. wyników chowu stwierdzono, że dla jesiotrów syberyjskich o masie 50-500 g szt. -1 hodowanych w wodzie pochłodniczej suplementacja paszy mieszaniną witaminy C i glukozy nie wpływa korzystnie na wielkości uzyskiwanych wskaźników chowu, a jedynie powoduje otłuszczenie ciała ryb.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

30

Numer

2

Opis fizyczny

p.13-20,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Agricultural University of Szczecin, Kazimierza Krolewicza 4, 71-550 Szczecin, Poland

Bibliografia

  • Abramo L.D.R, RT. Lovell, 1991: Aquaculture research needs for the year 2000: Fish and Crustacean Nutrition. World Aquaculture 22 (2): 57-61.
  • Amerio M., G Ruggi, RM. Rovelli, L. Volker, 1998a: Ascorbic acid availability from ascorbyl 2-polyphosphate and ascorbyl 2-sulfate in sea bass (Dicentrarchus labrax). Aquaculture, 159:233-237.
  • Amerio M., C. Vignali, A Italia, J. Gabaudan, 1998b: Metrterranean Sea Bream (Spams aurata) and Ascorbyl 2-polyphosphate: blood and liver concentration of ascorbic acid. VIII International Sympodium on nutrition and feeding offish, Las Palmas de Gran Canaria, Spain, June 1-4,1998.
  • Antychowicz J., R Nogajewski, 1986: Choroby karpi i pstrągów [Diseases of carp and trout].. Wyd. Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie. (In Polish).
  • Dąbrowski K., 1994: Primitive Actinopterigian fishes can synthesize ascorbic acid. Experientia, 50:745-748.
  • Dąbrowski K, G. Kock, 1989 Absorption of ascorbic acid and ascorbic sulphate and their interaction with minerals in the digestive tract of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Can. J. Fish. Aquat. Sei., 46:1952-1957.
  • Filipiak J., J. Sadowski, R. Trzebiatowski, 1997: Feeding of Siberian sturgeon (Acipemer baeri) with different commercial feeds in cooling water, Zesz. Nauk. Akademii Rolniczej w Szczecinie, 179 (23): 5-13.
  • Filipiak J., J. Sadowski, R Trzebiatowski, 1998: Effects of different conditions of wintering and feeding intensity on results of rearing the Siberian sturgeon (Acipemer baeri). Folia Univ. Agric. Stetin., 184,Piscaria (24): 25-34.
  • Halver J.E,, 1995: Vitamin requirement study techniques. J. AppL Ichthyol, 11 (3-4): 215-224.
  • Jobling M., 1994. Fish bioenergetics. Ed. Chapman & Hall, London.
  • Kolman R, Szczepkowski M, Sidorowicz R, 1994: Chów jesiotra w stawach pstrągowych [Rearing of sturgeon in trout ponds]. Materiały XIX Krajowej konferencji hodowców ryb łososiowatych [Proc. XEX Polish Conference of Sabnonids Farmers], Wieżyca 5-7. 10.1994, Wydawnictwo Instytutu Rybactwa Śródlądowego: 67-72. (In Polish).
  • Micheev V.P., 1982: Sadkovoe wyrascivanie tövamoj ryby [Cage rearing offish]. Moskva. (In Russian).
  • Milstejn W.W., 1972: Osietrovye choziajstvo [Sturgeon rearing]. Moskva. (In Russian).
  • Papp G.Z., Z. Jeney, G. Jeney, 1995: Comparative studies on the effect of vitamin C feeding of European catfish (Silurus glanis L) and sturgeon hybrid (Acipenser ruthenus L. χ A. baeri L.). J. AppL Ichthyol.,11: 372-374.
  • Papp G.Z., M. Saroglia, Z. G, Jeney, Jeney, G. Terova, 1997: Effects of vitamin C on collagen status of sturgeon hybrid (Acipenser ruthenus L. χ Acipenser baeri L.). ΠΙ International Symposium on Sturgeon,Piacenza, Italy, My 8-11 1997. Booklet of abstracts.
  • Reddy H.R., Ramesh T.J., 1996: Dietary essentiality of ascorbic acid for common carp Cypnnm carpio L.Indian J. Exp. Biol, 34 (11): 1144-1146.
  • Sadowski J., J. Filipiak, R. Trzebiatowski, M. Plust, 1999: Preliminary studies on effects of diet enrichment with propiscin, bio-immuno, and ascorbyl sulphate on cage culture of carp (Cyprinus carpio L.) juveniles in cooling water. Folia Univ. Agric. Stetin., 192 Piscaria (25): 71-77.
  • Wilson RP., W,E. Poe, E.H. Robinson, 1989: Evaluation of L-ascorbyl-2-polyphosphate (AsPP) as a dietary ascorbic acid source for channel catfish. Aquaculture, 81:129-136.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-556e0993-f49a-4493-bd03-77794893e092
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.