PL
W niniejszej pracy przedstawiono wyniki badań nad modyfikacją właściwości proszku z żółtek jaj kurzych na drodze aglomeracji. Otrzymano aglomerat o cechach proszku typu instant i przechowywano przez okres 9 miesięcy w opakowaniach gazoszczelnych z zastosowaniem trzech wariantów składu atmosfery. Wpływ atmosfery na badane próbki był nieistotny, a więc nie ma potrzeby podrażania procesu wytwarzaniem zmodyfikowanej atmosfery. Czas przechowywania wpływał istotnie na niektóre parametry proszku, jednak zaawansowanie tych procesów było niewielkie i nie dyskwalifikowało produktu.
EN
The experiment results on modification of hen egg yolk powder properties by agglomeration were presented in this article. The agglomerate as a powder type instant was stored during nine months in hermetic packings with three variants of modified atmosphere. The atmosphere effect on analysed product was insignificant, so there is no necessity to make more expensive production by modification of atmosphere Storage t,me had significant effect on some powder parameters, but advancing of these processes was irrelevant and did not disqualificate the product at all.