PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 50 | 1 |

Tytuł artykułu

Substancje biologicznie czynne w glebach spod wieloletniej monokultury zyta i spod zmianowania

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
In reported studies the observations on rye cultivated in continuous cropping were contrasted with the impact of continuous cropping of rye on the content of biologically active organic substances in soil. In soils under continuous cropping of rye, increased concentrations of various phenolic acids were found. These compounds are known as plant growth inhibitors. The negative effects of continuous cropping were manifested by lower seed sprouting and root growth. The investigations dealt with seasonal changes in contents of free and bound amino acids, and amino acids bound to humic acids. The varying concentrations of amino acids bound in humic acids extracted from the soils under both, crop rotation and continuous rye cropping were observed. Soils were fertilized with NPK and manure. Special attention was put on amino acids, like ß-alanine, proline, citrulline and free sulfuric amino acids that play an important role in physiological and biochemical processes in soils.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

50

Numer

1

Opis fizyczny

s.3-16,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zaklad Badan Srodowiska Lesnego PAN, 60-809 Poznan, ul.Bukowska 19

Bibliografia

  • [1] Balicka N. 1983. Niektóre aspekty wzajemnego oddziaływania roślin i drobnoustrojów. Post. Mikrob. 23: 187-194.
  • [2] Bu'Lock J.D. 1980. Biosynthesis of Ergot Toxins. W: Biosynthesis of Mycotoxins. A Study in Secondary Metabolism. Red. P. S. Steyn. Academic Press, New York: 1-16.
  • [3] Campell C.A., Schnitzer M., Lafond F.P., Zentner R.P., Knipfer J. 1991. Thirty-year crop rotations and management practices effects on soil and amino nitrogen. Soil Sci. Soc. Am. J. 55: 739-750.
  • [4] Cheng W., Coleman D. 1990. Effect of living roots on soil organic matter decomposition. Soil Biol. Biochem. 22/6: 781-787.
  • [5] Claudius G., Merhotka R. 1973. Root exudates from lentil (Lens culinaris MADIC) seedlings in relation to wilt disease. Plant and Soil. 39: 315-320.
  • [6] Coley-Smith J.R. 1976. Biochemical Aspects of Plant-Parasite Relationships. Red. J. Friend, D.R. Threlfall. Academic Press, London: 11-24.
  • [7] Curl E.A., Truelove B. 1986. The Rhizosphere. Springer-Verlag, New York: 288 ss.
  • [8] Dormaar J. 1990. Effect of active roots on the decomposition of soil organic minerals. Biol. Fertil. Soils. 10: 121-126.
  • [9] Durska G., Kaczmarek W., Kaszubiak H., Muszyńska M., Pędziwilk Z. 1986. Występowanie bakterii i grzybów w glebie oraz ich aktywność oddechowa pod uprawę żyta w płodozmianach uproszczonych. W: Ekologiczne skutki monokulturowej uprawy zbóż. Red. W. Mysków, J. Kuś, M. Kamińska. Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, Puławy: 95-106.
  • [10] Durska G., Kaszubiak H. 1980. Occurence of α,ε-diaminopimelic acid in soil. II. Usefulness of α,ε-diaminopimelic acid determination for calculations of the microbial biomass. Pol. Ecol. Stud. 6: 195-199.
  • [11] Dutkiewicz T. 1974. Chemia toksykologiczna, PZWL, Warszawa: 15-90.
  • [12] Gawrońska-Kulesza A., Herse J., Kowalski S., Roszak W. 1979. Wpływ uprawy roślin zbożowych w monokulturze i uproszczonym zmianowaniu na ich plonowanie i żyzność gleby. Zesz. Nauk ART Olsztyn, Rolnictwo 218: 109-115.
  • [13] Groszkowski S. 1978. Leki działające na obwodowy układ nerwowy. W: Chemia leków. Red. E. Pawełczyk. PZWL, Warszawa: 154-224.
  • [14] Guenzi W.D., McCalla T.M. 1966. Phytotoxic substances extracted from soil. Soil Sci. Soc. Am. Proc. 30: 214-216.
  • [15] Hageman N.R., Schrader W.D. 1979. Effects of crop sequence and fertilizer level on soil bulk density. Agronomy J.: 1005-1008.
  • [16] Hruszka M. 1987. Związki fenolowe jako jeden z czynników zmęczenia gleby. Acta Acad. Agric. Olst. Agricult. 44: 257-267.
  • [17] Jacson M.P., Swift R.S., Posner A.M., Knox J.R. 1972. Phenolic degradation of humic acid. Soil Sci. 114/1 : 75-78.
  • [18] Kalembasa S., Niewinski S. 1990. The occurence of amino acids in humic and fulvic acids extracted from arable and forest Grey-brown podzolic soil. Pol. J. Soil Sci. 23/1: 31-36.
  • [19] Kaszubiak K., Kaczmarek W., Pędziwilk Z., Sawicka A., Muszyńska M., Durska G. 1990. Zespoły drobnoustrojów pod uprawami roślin w monokulturze i w zmianowaniu. W: Ekologiczne procesy w monokulturowych uprawach zbóż. Red. L. Ryszkowski, J. Karg, J. Pudełko. UAM, Poznań: 77-89.
  • [20] Ketcheson J. 1980. Long-range effects of intensive cultivation and monoculture on the quality of southem Ontario soil. Can. J. Soil Sci. 41: 403-410.
  • [21] Kofoed D., Nemming O., Brunfeldt K., Nebelin E., Thomsen J. 1981. Investigations on the occurrence of nitrosamines in some agricultural products. Acta Agric. Scand. 31: 40-48.
  • [22] Larsson B.K., Österdahl B.G., Regner S. 1990. Polycyclic aromatic hydrocarbons and volatile N-nitrosamines in some dried agricultural products. Swedish J. Agric. Res. 20: 49-56.
  • [23] Łoginow 1967. Wpływ kwasów huminowych na proces dezaminacji aminokwasów. Pam. Puł. 29: 1-43.
  • [24] Miklaszewski S. 1968. Dynamika wolnych aminokwasów w różnie użytkowanej glebie piaszczystej. Zesz. Probl. Nauk Rol. 77a: 151-158.
  • [25] Mysków W. 1987. Próby wykorzystania wskaźników aktywności mikrobiologicznej do oceny żyzności gleby. Post. Mikrob. 3/4: 173-192.
  • [26] Nannipieri P., Gelsomino A., Felici M. 1991. Method to determine guaiacol oxidase activity in soil. Soil Sci. Soc. Am. J. 55/5: 1347-1352.
  • [27] Niewiadomski W., Grejner M. 1984. Monokulturowa uprawa zbóż. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 305: 321-325.
  • [28] Pancholy S. K. 1978. Formation of carcinogenic nitrosamines in soils. Soil. Biol. Biochem. 10: 27-32.
  • [29] Parsens J. W., Tinsley J. 1975. Nitrogenous substances. W: Soil components. Organic components. Red. J. E. Gieseking. Springer Verlag, Berlin. Vol 1: 263-304.
  • [30] Paul E. E., Clark F. E. 1989. Carbon cycling and soil organic matter. W: Soil Microbiology and Biochemistry. Academic Press, San Diego: 93-116.
  • [31] Ryszkowski L., Karg J. (red). 1990. Badania monokultur zbożowych. SGGW-AR, Warszawa 16: 7-8.
  • [32] Ryszkowski L., Karg J., Pudełko J. 1990. Ekologiczne procesy w monokulturowej uprawie zbóż. Wydawnictwo Naukowe UAM Poznań: 238 ss.
  • [33] Ryszkowski L., Szajdak L., Karg J. 1998. Effects of continuous cropping of rye on soil biota and biochemistry. Crit. Rev. Plant Sci. 17/2: 225-244.
  • [34] Samuła K., Cieniecka A. 1979. Wstęp do projektowania leków. PZWL, Warszawa: 27-98.
  • [35] Shcherba V.V. 1994. Degradation of rye straw and flax scutch lignins by submerged cultures of mycelial fungi. Priklad. Bioch. Mikrob. 30: 403-409.
  • [36] Smyk B. 1992. The soil fatigue as potential threat to natural environments of terrestrial ecosystems. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst. Agricultura 55: 17-31.
  • [37] Smyk B., Różycki E., Barabasz W., Marcinkowska K., Czachowr M. 1982. Wpływ wybranych zmianowań specjalistycznych na kształtowanie się aktywności mikrobiologicznej gleb i na produktywność biologiczną ekosystemów polowych. Acta Agr. et Silv. Agraria 21: 237-259.
  • [38] Stevenson F.J. 1986. Cycles of soils. A Wiley-Interscience Publication. John Wiley & Sons. New York: 285-320.
  • [39] Stevenson G. 1972. Biologia grzybów, bakterii i wirusów. PWRiL, Warszawa, 280 ss.
  • [40] Szajdak L. 1996. Impact of crop rotation and phenological periods on rhodanese activity and sulfur amino-acids concentrations in brown soils under continuous rye cropping and crop rotation. Eviron. Int. 22/5: 563-569.
  • [41] Szajdak L. 1999. Wpływ wieloletniej uprawy monokulturowej żyta na zawartość i właściwości fizykochemiczne związków biologicznie czynnych w glebach. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu NR 353. Rozprawy CLXI, 104 ss.
  • [42] Szajdak L., Życzyńska-Bałoniak I. 1994. Phenolic acids in brown soils under continuous cropping of rye and crop rotation. Pol. J. Soil Sci. 27/2: 113-121.
  • [43] Szajdak L., Bałazy S., Matuszewska T. 1996. Zawartość aminokwasów w niektórych grzybach entomopatogenicznych hodowanych in vitro. W: Ekologiczne procesy na obszarach intensywnego rolnictwa. Red. L. Ryszkowski, S. Bałazy. ZBŚRiL PAN, Poznań: 143-156.
  • [44] Szajdak L., Österberg R. 1996. Amino acids present in humic acids from soils under different cultivations. Environ. Int. 22/3: 331-334.
  • [45] Szajdak L., Sokolov G.A. 1997. Impact of different fertilizers on the bound amino acids content in soils. Int. Peat J. 7: 29-32.
  • [46] Szajdak L., Ryszkowski L., Życzyńska-Bałoniak I., Matuszewska T. 1998. Wpływ wieloletniej uprawy monokulturowej żyta na transformację materii organicznej gleby. Zesz. Probl. Post. Nauk. Rol. 460: 121-130.
  • [47] Trojanowski J. 1973. Przemiany substancji organicznych w glebie. PWRiL, Warszawa: 331 ss.
  • [48] Wójcik-Wojtkowiak D., Kaczmarek W., Kielczewski M., Politycka B. 1990. Evolution and properties of phenolic substances and their role in production decrease in continuous cropping. W: Ekologiczne procesy w monokulturowych uprawach zbóż. Red. L. Ryszkowski, J. Karg, J. Pudełko. UAM, Poznań: 165-185.
  • [49] Życzyńska-Bałoniak I., Czemko M., Mendelewski P. 1986. Zróżnicowanie biochemiczne gleb w zależności od zmianowania upraw. I. Skład aminokwasów związanych w glebie spod monokultury zbożowej i zmianowania. W: Ekologiczne skutki monokulturowej uprawy zbóż. Red. W. Mysków, J. Kuś, M. Kamińska. IUNG, Puławy: 54-66.
  • [50] Życzyńska-Bałoniak I., Szajdak L. 1993. The content of bound amino acids in the soil under rye monoculture and Norfolk crop rotation in different periods of plant development. Pol. J. Soil Sci. 26/2: 111-117.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-54b06e38-629c-44fa-a5b2-cf9f91cdff61
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.